Bebi presadjeno vestacko srce

vestacko srce
Hirurzi bečke univerzitetske klinike “AKH“ po prvi put u Austriji presadili su desetomesečnoj bebi koja je imala teške srčane mane veštačko srce….

Beba koja je bila stacionirana na dečijoj klinici imala je akutno slabljenje srčanih mišića, što je izazivalo zastoje u krvotoku.

Pošto se bebino zdravstveno stanje pogoršavalo iz sata u sat, lekari su bili prinuđeni na jedinstvenu intervenciju koja se u Austriji smatra pravom senzacijom.

“Beba je prestala samostalno da diše, pa smo je morali oživljavati“ rekla je dr. Ina Mihel-Benke, upravnik odeljenja za pedijatrijsku kardiologiju.

Da bi spasili devojčicu, lekari su odlučili da joj presade veštačko srce.

“Do sada još nismo nad tako malim detetom u Austriji izvršili takvu jednu operaciju. I u svetu je to retkost“ rekao je šef odeljenja za kardiohirurgiju dr. Ginter Laufer.

Operacija bebe teške 5,5 kilograma trajala je četiri sata. Iz bolnice je saopšteno da je bebino telo prihvatilo veštački organ. Prema rečima dr. Laufera, veštačko srce treba kucati u bebinim grudima sve dok se ne nađe „pravo“ srce koje bi joj trajno rešilo zdravstvene probleme.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *