HTC Hero

Najnoviji pripadnik telekomunikacijske porodice tajvanskog HTC-a svojim mogućnostima i karakteristikama definitivno cilja na deo tržišta koje drže ostali proizvođači pametnih telefona.


Da li je u tome uspešan, pročitajte u tekstu koji sledi

HTC Hero treći je u nizu proizvoda ove tajvanske kompanije koji se oslanja na snagu platforme Android. Treći, ali prvi koji takođe donosi svu snagu operativnog sistema za mobilne telefone Android.
Prvi je i na koji je HTC doneo tzv. korisnički interfejs Sense Experience, a koje je u potpunosti prilagodljivo korisničkim potrebama.

Solidna izrada kućišta

Moramo priznati da vizualno HTC Hero nije izrazito lep. Jednostavno plastificirano, pomalo gumirano, kućište u potpunosti je neutralno i teško da će iko, uz pokoji izuzetak, moći da kaže da je uređaj lep ili ružan. Dizajnom kućišta Hero se oslanja na izgled modela G1, ali za razliku od njega ne sadrži potpunu tastaturu, nego se svi unosi alfanumeričkih znakova obavljaju preko ekrana osetljivog na dodir.

Prednju stranu uređaja krase 3,2-inčni ekran rezolucije 320 puta 480 piksela, pet osnovnih tastera za upravljanje i trackball, čiju prisutnost će znati da cene korisnici koji su navikli na takvu vrstu navigacije. Što se ekrana osetljivog na dodir tiče, isti je naprosto izvrstan i nemamo mu uputiti nikakvu zamerku.

Android u svom punom sjaju

Pre prve upotrebe svakako preporučujemo posetu službenim stranicama HTC-a i nadogradnju samog sistema na najnoviju verziju. Nadogradnju ćete učiniti tako da na kompjuter instalirate alat za sinhronizaciju uređaja HTC Sync a zatim nadogradnju samog sistema. Celi proces u potpunosti je bezbolan i mogu ga odraditi čak osobe bez previše poznavanja procesa ove vrste.

Ono što nas je iznenadilo u spomenutoj priči je činjenica da je nadogradnju sistema Heroa, pa tako i korištenje samog softvera za sinhronizaciju uređaja s podacima na kompjuteru, moguće obaviti isključivo na kompjuterima na kojem se nalazi neka od verzija Windowsa. Da se razumemo, u redu je što je to moguće napraviti na Windowsima, ali iznenađuje što je to isključivo. Nijedna verzija Linuxa ne podržava spomenute radnje što je prilično zbunjujuće s obzirom na to da se u spomenutom procesu u stvari radi o nadogradnji kernela Linuxa.

Zanemarujući rečeno, Android kao takav doista izrasta u operativni sistem koji se može nositi sa svim ostalim ‘starim’ igračima na tržištu, pa tako i s Appleovim iPhone OS-om. Predefinisano, Android na HTC Herou nudi vam sve što vam za prvu ruku može zatrebati – pristup Googleovim nalozima i internetu, softver za korištenje GPS-a, Instant Messaginga, reprodukciju multimedije i ostale dodatke svojstvene ovoj vrsti uređaja.

U nabavku aplikacija trk na Android Market

Ono što raduje je prisutnost online prodavnice aplikacija za ovaj uređaj koji se u Android varijanti zove Android Market. U prodavnici se trenutno nalazi nešto iznad 10.000 dostupnih aplikacija, što se ni u kom slučaju ne može meriti s brojem aplikacija u Appleovom App Storeu kojih ima gotovo 90.000, ali u njemu ćete pronaći sve što vam može zatrebati.

HTC Hero poseduje pet megapikselnu kameru i čini odličan dodatak uređaju ove vrste. Naravno, njom nećete snimati fotografije koje ćete posle dati da se urade u megaformatima, ali za objavljivanje pokoje fotografije na Twitteru, Facebooku ili sličnim servisima uredno će poslužiti.

Da zaključimo, HTC Hero izvrstan je uređaj i kako hardverske nadogradnje tako i softverske donose uređaju karakteristike i sposobnosti zbog kojih se uspešno nosi s ostalim igračima na tržištu pametnih telefona.

Hero će vam pružiti sve što od njega poželite – od osnovnih telekomunikacijskih mogućnosti do pristupa svoj sili online servisa i usluga.

Specifikacije:

Procesor: Qualcomm MSM7200A, 528 Mhz
Operacijski sustav: Android
Ekran: 3,2-inčni TFT-LCD osjetljiv na dodir, razlučivost 320 puta 480 piksela
Podržane mreže: GSM 850, 900, 1800, 1900, UMTS 900, UMTS 2100 MHz
Prijenos podataka: GPRS, EDGE, UMTS, HSUPA, HSDPA 7.2
Mobilni internet: XHTML, WLAN, WAP 2.0
Povezivost: Bluetooth, sinkronizacija s računalom, USB kabel, WLAN, GPS
Poruke: SMS, MMS, E-mail klijent
Zaslon: 65.000 boja
Kamera: 5 Mpx
Video: snimanje, reprodukcija, streaming
Zvuk: MP3 reprodukcija, Polifona melodija
Memorija telefona: 288 MB
Memorijska kartica – tip utora: microSD
Memorijska kartica – kapacitet: 2.000 MB
Baterija – tip: Li-Ion
Baterija – kapacitet: 1.350 mAh
Vrijeme razgovora: do 420 min
Vrijeme čekanja poziva: do 440 sati
Hrvatski izbornik: ne
Dimenzije (uređaja): 112 puta 56.2 puta 14.4 mm
Težina: 135 g
Cijena: 4,499 kuna
Ustupio: Movens

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *