Zašto ne treba bacati stari nameštaj

Kada procenimo da je neka stvar stara i pohrlimo za bacanjem, trebalo bi najpre dobro razmisliti i proceniti da li bi se eventualno ona mogla preurediti i kasnije koristiti za neku namenu. Naravno, to vas ne sprečava da svoj dom osvežite i nekim novim komadom. Pogledajte, na primer, ponudu Atlas nameštaja i sigurno ćete pronaći nešto što odgovara vašem ukusu. Većina ljudi o tome ne razmišlja, već im je osnovni cilj što pre se otarasiti viška starih stvari.

Posebno treba obratiti pažnju na stare komade nameštaja koji trenutno nemaju nikakvu upotrebnu vrednost jer upravo ti komadi uz malo volje i truda mogu dobiti poseban šarm i postati vaš omiljeniji deo nameštaja.

Kako stari, ishabani nameštaj transformisati u moderan i jedinstven komad?

Postoje razni načini koji vam mogu biti od koristi kada je transformacija nameštaja u pitanju. Ukoliko imate dovoljno mašte i kreativnosti u sebi, pokušajte najpre sami da osmislite plan kako da dođete do novog oblika nameštaja. Jednom kada uspete u tome, više vam neće padati na pamet da bacate stare komade nameštaja.

U nastavku, dajemo nekoliko primera kako da restaurirate stari nameštaj.

Od stare do moderne fotelje

Ako posedujete neki stari model fotelje ili stolice čija je osnova, tj. podloga stabilna i zanimljivog oblika, a sa druge strane tkanina joj je pocepana ili bušna, imamo sjajnu ideju da od njih napravite nešto sasvim drugačije. Za početak možete prefarbati i osvežiti okvir fotelje ili stolice nekom od pastelnih boja, a kada se boja osuši prelakirati ga. Zatim nadjite u radnji neki zanimljivi dezen kojim biste presvukli fotelju ili stolicu, a koji bi se uklopio sa bojom kojom ste ofarbali okvir. Naravno, za ovaj drugi korak potrebno je otići kod tapetara kako biste postigli željeni efekat.

Od stare drvene do rustične komodice

Ukoliko naletite na neku drvenu komodicu koju su još vaše bake i deke koristili, pre nego što je klasirate kao škart, proverite najpre u kakvom je stanju. Ako primetite da drvo nema nikakvih oštećenja (nije ušao žižak, nije istrulilo i sl.), verovatno se radi o kvalitetnoj vrsti drvenog nameštaja čim je nakon toliko godina zadržao svoj prvobitni okvir. To treba da vam bude dovoljan razlog da ovakav komad starog nameštaja nikako ne biste trebali da bacite.

Kada je restauracija drvenog nameštaja u pitanju, prvi korak je šmirglanje. Najpre dobro ošmirglajte komodicu, kako bi se skinula sva prljavština sa nje, a zatim vlažnom krpom i blagim deterdžentom očistite komodu. Sledeći korak je farbanje. Savetujemo vas da koristite akrilne boje na bazi vode koje su ekološki zdravije od uljanih i brže se suše. Zatim, sledi proces ukrašavanja. Možete se osloniti na dekupaž ili shabby chik tehniku. Za kraj obavezno koristiti lak kako bi obezbedili zaštitu ovog komada nameštaja.

Od stare gajbice do stočića

Staru drvenu gajbicu uz malo truda možete npr. pretvoriti u funkcionalan stočić u dnevnom boravku. Sve što je potrebno da uradite je da je najpre stavite u horizontalan položaj, a potom prefarbate u boju koja će se uklopiti u vaš enterijer. Možete i postaviti točkiće kako bi sto kasnije lako mogli da pomerate.

Nadamo se da smo vas kroz par primera ubedili da stari nameštaj ipak ne bacate tako olako, već da pre toga dobro i pametno promislite.