Zašto je stiropor toliko zastupljen u građevinarstvu i koje su njegove prednosti?

Stiropor je građevinski materijal koji ima izuzetnu termičku i zvučnu izolaciju. Koristi se kako tokom gradnje, tako i tokom završnog oblaganja objekta. Ima svoje prednosti, a jedna od najvećih je cena koja omogućava da se prostor izoluje, a da se cena koštanja ne poveća previše.

Gde sve možemo da koristimo stiropor ploče i koje su njegove najveće prednosti?

Stiropor kao materijal u građevinarstvu

Iako je najpoznatiji kao stiropor u tablama, ovaj materijal se pravi u različitim oblicima, debljinama i čvrstini, a jedan od poznatijih su stiropor blokovi koji se mogu koristiti tokom gradnje. 

Ova varijanta je dovoljno čvrsta da izdrži težinu maltera sa kojim se puni, a ujedno daje i dobru izolaciju unutra i spolja i skraćuje druge faze zidanja.

Posebne vrste se mogu koristiti u sendvič panelima za izolaciju krovova, podova, za spoljašnju fasadu ili unutrašnje oblaganje plafona i zidova.

Table mogu biti debljine 1, 2, 3, 5, 8, 10, 12 cm i u zavisnosti od mesta primene koriste se posebni lepkovi i smese za zaštitu.

Stirodur je takođe poznat u građevinarstvu i predstavlja unapređeni stiropor koji izdržava veći pritisak i vlagu, pa se vrste biraju prema zahtevima koji postoje na mestu ugradnje. 

Ne treba zaboraviti ni ukrasne lajsne i radove od stiropora koji služe za završno dekorisanje prostorija i omogućavaju da svako ima prelepe detalje na plafonu i zidovima, a da se ne koristi gips kao komplikovaniji za izradu i postavljanje.

Pošto svaka vrsta ima svoje osobine i karakteristike, najbolje je da pitate stručne prodavce i objasnite za kakve potrebe vam treba stiropor da bi dobili prave smernice za kupovinu.

Cena stiropora i druge prednosti

Jedna od nesumljivih prednosti kada se nabavlja stiropor cena je niska i jedna od najpovoljnijih u odnosu na druge termoizolacione materijale što je ogromna prednost kada se ima na umu gde se on sve može koristiti i kakvu ulogu ima.

Pored toga što je cena stiropora svakako jedna od velikih prednosti, ali nije jedina. Stiropor je lak pa se može koristiti za različite namene i neće otežati konstrukciju značajno iako ima veću površinu.

Bezbedan je za životnu okolinu, a to se za materijale kao što je kamena i staklena vuna ne može reći pa je neophodno da se oni oblože da bi prostor bio zdrav za život.

Može biti otporan i neće menjati svoj oblik što je jedan od velikih razloga zašto se koristi kao fasadna izolacija i neće zadržati tragove raznih mehaničkih udaraca.

Ne manje važno je i to što je samogasivi materijal pa će u slučaju požara pomoći da se on obuzda i ne širi dalje. Zbog toga se sa njim oblaže unutrašnji i spoljašnji prostor i osigurava poštovanje svih propisa gradnje uz visoke energetske uštede.

Prilikom gradnje je važno da ne pravite kompromise kada je u pitanju debljina stiropora i dodataka koji mu osiguravaju dugo trajanje. Zbog toga vam treba savet stručnjaka i opremljena prodavnica da bi nabavili sve što vam treba za unutrašnje i spoljašnje građevinske radove.

Iako je za stiropor cena niska, uvek je dobro kada se pronađu popusti i akcije pa možete i da obezbedite jeftinije građevinske materijale ako uz kompletnu ponudu pronađete i prodaju koja ima povoljne cene. Sarađivaćete tokom svakog koraka gradnje.