Usluga i smeštaj u staračkim domovima

Kada birate starački dom za vaše najbliže, onda naravno da očekujete da oni izgledaju dobro i da se vaši najbliži tamo osećaju lepo. To je cilj i poenta staračkih domova. Naravno, njima treba da budu ozbeđene sve dodatne usluge, odnosno, o njima neko mora da brine na najbolji mogući način. Nikako ne treba da se zadovoljavate minimalnim stvarima, već treba da pronađete onaj starački dom, čiji su odnos kvaliteta i cena jednako i na pravi način usklađeni. Starački domovi moraju da ispunjavaju mnoge uslove, a pre svega moraju da imaju licencu nadležnog ministarstva, tj. Ministarstva za rad, zapošljavanja, socijalna i boračka pitanja.

Dakle to je nešto što je najvažnije, a bitne su i sledeće stvari:

Praktičan nameštaj i lepo opremljena soba

Uglavnom sobe u staračkim domovima sadrže nekoliko kreveta i to najviše tri. Taj smeštaj u sobama u staračkim domovima mora da bude pre svega kvalitetan i udoban, ali mora da bude i praktičan. Dakle, da ti kreveti ne budu mnogo visoki, da bi svaki korisnik lako mogao da legne i da ustane. Takođe, dobro bi bilo da u nekim sobama postoje i pomoćni elementi kako bi svaki korisnik mogao lakše da ustane uz pomoć tih praktičnih pomagala. Takođe, jako je važno da soba bude osvetljena, da ima što više prirodne svetlosti, da bude čista i uredna. Neke sobe mogu da imaju i radni sto i to je samo plus tog staračkog doma. Obično se i toalet nalazi u okviru same sobe. Toalet u staračkim domovima mora da bude kompletno opremljen i mora da bude funkcionalno sređen. Dakle, da postoje pomagala u tuš kabini, da prilaz bude što je više moguće pristupačniji.

Raznovrsna ishrana

Ishrana u staračkim domovima mora da bude raznovrsna. Dakle, obroci moraju da budu zdravi, da imaju što više sastojaka, zdravih sastojaka, da budu ti sastojci sveži i na najbolji mogući način spremljeni. Mora da se vodi računa i o potrebama korisnika, jer ne mogu svi da jedu istu hranu. Dakle, vrlo je važno da se o tome vodi računa. Pojedini starački domovi imaju i svog nutricionistu, što je takođe još jedan plus za te domove. Užina je nešto što se podraumeva, a u zavisnosti od doma do doma može ih biti i više u toku dana.

Zajednička prostorija i dvorište

Zajednička prostorija je nešto što je prekopotrebno. Ukoliko u staračkim domovima postoji ta jedna prostorija u kojoj se okupljaju svi to znači da će korisnici lepo provoditi vreme. To znači da vlasnici staračkih domova i te kako brinu o slobodnom vremenu korisnika i žele da im ulepšaju svaki trenutak proveden u domu. U tim zajedničkim prostorijama korisnici se druže i uživaju, zajedno proslavljaju rođendane i na primer gledaju serije, filmove i slično. U tim prostorijama mogu da se organizuju i razne radionice, kao i predstave i različite vrste kako formalnog, tako i neformalnog druženja.

Celodnevna briga

Korisnici nikada ne ostaju sami. U staračkim domovima uvek postoji osoblje koje je tu uz njim,  u toku dana i u toku noći. Korisnicima je uvek na raspolaganju medicinska nega, ali i briga stručnih lica.