Upotreba eteričnih ulja u lečenju sinusa

Bolni, upaljeni sinusi su problem sa kojim se suočava zaista veliki broj ljudi, a što je najgore, stručnjaci još uvek nemaju pravo objašnjenje zbog čega se ovo javlja. Kao neki mogući uzroci navode se alergije, prehlada, infekcije sinusa, ali i promena vremena. Ipak, iako se ne zna tačan uzrok i ne postoji lek koji bi trajno rešio probleme sa sinusima, postoje prirodni lekovi koji mogu znatno da ublaže vaše tegobe.

Šta su sinusi?

Pre nego što pređemo na stvar, da vidimo prvo šta su to sinusi. Sinusi su šupljine koje se nalaze u kostima lica i obložene su sluzokožom, ali to je jedna od retkih stvari koje znamo o njima. Kao što sa sigurnošću ne znamo kako nastaju problemi koje mnogi od nas imaju sa sinusima, tako ne znamo ni njihovu pravu ulogu. Mnoge pretpostavke o pravoj funkciji sinusa, koje su se javljale tokom godina, oborene su drugim saznanjima, tako da nam jedino ostaje da prihvatimo da sinusi postoje da bi nam smetali.

Koji su simptomi upale sinusa?

Upala sinusa zna da bude veoma nezgodna jer vam praktično onemogućava da obavljate dnevne obaveze. Snažan bol u čeonom delu glave, curenje nosa, natečeno lice, slivanje sluzi iz nosa u grlo, gušenje, zubobolja, sve su to znaci da su vaši sinusi rešili da vam zagorčavaju život. Sva sreća pa to stanje ne traje zauvek i može da se ublaži, pa ćete tako jedno vreme biti mirni, bez problema.

Da li postoji lek za sinuse?

Kao što smo već gore pomenuli, ne postoji čaroban lek za sinuse koji će trajno rešiti vaše probleme. Stručnjaci još uvek nemaju ni odgovor na pitanje šta tačno zadaje te probleme! Srećom, postoji način da ublažite simptome koji vam zagorčavaju život i to uz pomoć preparata na biljnoj bazi, što će se mnogima dopasti. Reč je o eteričnim uljima koja se koriste za mnoge namene, a jedna od njih je i da vam pomognu da ponovo počnete da dišete bez problema. U nastavku ćemo vam otkriti koja eterična ulja su najbolja za sinuse i na koji način treba da ih koristite.

Eterična ulja – spas za upaljene sinuse

Eterična ulja nastaju ekstrakcijom iz raznih delova biljaka. U kom delu biljke će koncentracija eteričnog ulja biti najveća zavisi od vrste biljke. Tako na primer određene biljke najviše ulja imaju u korenu, neke ga najviše imaju u listu, a druge u cvetu.

Upotreba eteričnih ulja u medicini stara je gotovo koliko i čovečanstvo, a ono što nas konkretno zanima je kako eterična ulja mogu da nam pomognu kod bolnih i upaljenih sinusa. Pre svega, postoji nekoliko načina za upotrebu eteričnih ulja ukoliko vam sinusi zadaju muke. Najčešće se praktikuje inhalacija i to uz pomoć aroma difuzera ili direktno udisanje isparenja na „starinski“ način, odnosno ukapavanjem ulja u šerpu sa vrelom vodom i udisanjem pare. Iako su sva eterična ulja lekovita i korisna za mnoge boljke, nemaju sva moć da vam otčepe nos i omoguće da dišete normalno. Stoga je važno znati koja vrsta biljnog ekstrakta je rešenje za vaše probleme.

Koja eterična ulja su dobra za sinuse

U nastavku pročitajte koja eterična ulja treba da upotrebljavate kako biste ublažili simptome upljenih sinusa:

– Ulje eukaliptusa – Eterično ulje eukaliptusa je jedno od najčešće korišćenih za smanjenje tegoba kod upaljenih sinusa. Njegov osvežavajući miris pomaže otvaranju disajnih puteva i olakšava disanje. Takođe, ovo eterično ulje ima i protivupalna svojstva koja mogu da umire inflamaciju.

– Ulje mente – Mentol koji se nalazi u biljnom ekstraktu mente ili nane ima sposobnost da ublaži simptome začepljenih sinusa, a njegovo analgetsko dejsvo umanjiće bolove izazvane upalom.

– Ulje čajevca – Čajevac je jedna zaista neverovatna biljka i odličan je saveznik u borbi protiv infekcije sinusa zbog snažnih antibakterijskih svojstava. Takođe, njegovo protivupalno dejstvo pomoći će u smanjenju zapaljenja.

– Ulje limuna – Svima nam je poznat predivan miris limuna koji prostoriju za trenutak ispuni svežinom i čistoćom. Limunsko ulje takođe ima antimikrobna svojstva, koja mogu biti korisna u borbi protiv bakterijskih infekcija.

– Ulje ruzmarina – Još jedan veliki saveznik u borbi protiv dosadnih simptoma zapaljenih sinusa je i eterično ulje ruzmarina, a razlog za to su njegova jaka antiinflamatorna svojstva.

Važno: Pre upotrebe se uvek konsultujte s aromaterapeutom ili lekarom, kako biste se uverili da je odabrano ulje bezbedno za vas, posebno ako imate neke specifične zdravstvene probleme ili koristite druge lekove.