Trikovi za dubinsko pranje nameštaja od mebla

Čak i ako ne vidite golim okom mrlje na svom nameštaju, povremeno je potrebno dubinsko pranje nameštaja koji je napravljen o tekstila ili mebla.

Da li možete sami dubinski da operete nameštaj?

Ipak ne.

Iako možda koristite najbolj hemijsko sredstvo to ne znači da ćete potpuno ukloniti nagomilanu prljavštinu, jer ne može ruka i četka za ribanje isto da opere kao mašina koja se koristi u tepih servisu. Tkanina počinje da tamni kada se prašina u svakom domu godinama skuplja. Naslage prašine koje su se skupila mogu da unište sedeći ili ležeći deo vaeš garniture, a sofa ili fotelja mogu da dobiju potpuno stari i neuredan izgled.

Crna masna područja na fotelji, garnituri ili stolici izgledaju ružno, zar ne?

Kada se odlučite za dubinsko pranje nameštaja cena ne sme da vam bude glavni kriterijum, jer znajte da će biti uklonjena sva nečistoća, ali i pojava alergena koji su nastali usled taloženja grinja i prašine. Nameštaj od tekstila uglavnom može da se čisti jakim usisivačem koji ima dubinsko čišćenje, ali to vam nije garancija da ćete potpuno ukloniti svu nečistoću. Zato je najbolje da posetite provereni tepih servis.

Kako čistiti nameštaj?

Ako pak želite sami da očistite nameštaj, onda krenimo redom.

Najpre uklonite sve jastuke koji se nalaze na vašoj garniture i njih operate kasnije naknadno ili posebno. Uz pomoć usisivača sa crevom usisajte prašinu i mrvice, pa onda pređite na najprljavija mesta. Uglavnom se najviše prljaju rukohvati ili mesta gde se sedi, a zatim čistite drugi deo nameštaja. Tokom usisavanja nemojte da trljate crevom po nameštaju, jer onda možete da oštetite meblo. Ovako samo dodatno gurate prljavštinu u tkaninu,  a treba samo da pustite da usisivač sam obavlja svoj posao.

Kada ste pokupili svu prašinu i mrvice upotrebite hemijsko sredstvo za čišćenje. Pre nego što ga upotrebite prvo pročitajte uputstvo za upotrebu i deklaraciju, a onda ga utrljajte. Koristite vlažnu krpu ili sunđer, a kada se isprlja krpa, operite je nastavite sa čišćenjem ostatka nameštaja.

Kada završite sa čišćenjem fotelje, garniture ili kreveta, možete da pređete na čišćenje jastuka. U svakom slučaju i jastuke najpre usisajte, pa ih tek onda ribajte hemijskim sredstvima. Nakon pranja, sačekajte da se nameštaj i jastuci osuše, pa ih ponovo usisajte. Ovako ćete dodatno usisati ostatke prašine i nameštaja, ali ipak nemojte biti uvereni da je vaš nameštaj potpuno čist, jer nije.

Tepih servis je najpraktičnije rešenje!

Koliko god se trudili da sve detaljno očistite i da fleke ribate, nikada nećete dobro oprati nameštaj kao što se to radi u tepih servisu. Naime, pomoću modernih mašina i savremene tehnologije vrši se dubinsko pranje nameštaja. Paročistači koriste visoku temperaturu prilikom pranja, pa se na taj način ubija sva nečistoća. Profesionalci brinu o hemijskim sredstvima i vrsti tkanine kako vaš nameštaj ne bi bio oštećen.

Vrlo brzo i lako ćete starom i prljavom nameštaju vratiti stari sjaj. Neophodno je samo da odete u provereni tepih servis i posao prepustite strunjacima. Tako ćete uštedeti i vreme i novac, a pritom bićete sigurni da je sva nečistoća koja se nataložila u vašem nameštaju potpuno uklonjena.