Svet kamiona

Danas se može čuti u vestima o poslu kamiondžije. Između prijatelja, kod frizera se pokreću priče kako je komšija vozio auto, autobus, motocikl i otišao u neku drugu zemlju da vozi kamion.

Cela priča se svede na zarađivanje više para po putevima Nemačke i Švedske, nego po Balkanu. Dodajmo tome i stav „lako ćemo“ za polaganje vožnje za kamione. Stav „lako ćemo“ je dobar. Dopušta nam da budemo avanturističkog duha. Započnemo stvari koje inače nikad ne bismo. Međutim, da li je stvarno lako polaganje vožnje za vozačku dozvolu za kamion i da li nam iskustva u drugim kategorijama zaista mogu pomoći.

U narednom delu izložićemo nekoliko bitnih stvari o tome kako se postaje vozač kamiona i kako izgleda život jednog ili jedne kamiondžije. Ukratko, dobrodošli u svet kamiona.

Saznaj kategorije

Prvi i jedini način da zaista uđete u svet kamiona jeste da naučite njihov jezik. Bez toga, kao i u inostranstvu, moći ćete samo da gledate. Tu se javlja i prvi problem. Svi pretpostavljaju da ga znaju, jer voze druge kategorije vozila. Neraspitujući se dalje, odlazi se u auto školu  gde nesporazumi nastaju. Različite kategorije vozačkih dozvola za kamione. Vrtoglavi opisi istih i saznanje da nisu svi kamioni isti. Kao i ljudi.  Polaganje vožnje za različite kategorije kamiona mogu se podeliti u četiri grupe: C1, C, C1E i CE.

Kategorija C1 predstavlja vozačku dozvolu za vozila čija je najveća dozvoljena masa veća od 3500 kg, a nije veća od 7500 kg. Kako bi mogli da izađete na polaganje vožnje za ovu kategoriju potrebno je da posedujete ličnu kartu, lekarsko uverenje, vozačku dozvolu B kategorije i navršenih 17 godina, dok obuka traje 10 časova.

Kategorija C predstavlja vozačku dozvolu za vozila čija je najveća dozvoljena masa veća od 3500 kg. Potrebno je da posedujete ličnu kartu, lekarsko uverenje, vozačku dozvolu B kategorije i navršenih 20 godina da biste izašli na polaganje vožnje za ovu kategoriju. Obuka za polaganje ove obuke je 10 časova. Pogodnost ako imate C1 kategoriju jeste da ne morate da idete na obuku već samo da polažete teorijski i praktični deo ispita.

Da biste mogli da izađete na polaganje vožnje za C1E kategoriju potrebno je da posedujete nekoliko stvari, kao što su lična karta, lekarsko uverenje i vozačka dozvola C1 kategorije. Obuka se sastoji od 5 časova, a polažete samo praktični deo ispita. Ova kategorija važi za skup vozila čije vučno vozilo spada u kategoriju C1, a najveća dozvoljena masa priljučnog vozila prelazi 750 kg, i najveća dozvoljena masa skupa ne prelazi 12000 kg, kao i za skup vozila čije vučno vozilo spada u kategoriju B, a najveća dozvoljena masa priključnog vozila prelazi 3500 kg i najveća dozvoljena masa skupa vozila ne prelazi 12000 kg. Opis ove kategorije jeste malo vrtoglav, ali je izuzetno bitan kako ulazite u svet kamiona i razmišljate o poslu vozača istog.

Na kraju, kategorija CE predstavlja vozačku dozvolu za skup vozila čije vučno vozilo pripada kategoriji C, a najveća dozvoljena masa priključnog vozila je veća od 750 kg. Za obuku za polaganje vožnje potrebna je lična karta, lekarsko uverenje i vozačka dozvola C kategorije. Obuka se sastoji od 5 časova i polaže se praktični deo ispita. Ukoliko posedujete C1E  kategoriju vozačke dozvole, ne prolazite obuku, već samo izlazite na praktični deo polaganja vožnje.

Za kraj, jedan savet koji može dosta da olakša život u svetu kamiona: gps navigacija. Danas postoje razne vrste i brendovi gps navigacija. Njohov značaj jeste u tome što su one specijalizovane za kamione. Poznaju i preporučuju putanje namenjene kamionima, daju obaveštenja o zadržavanjima na carinama. Takođe, nude i mogućnost opuštanja, jer se preko njih mogu gledati filmovi i serije tokom odmaranja čekanja na granicama.