Svečani događaj krštenja deteta – šta možete pokloniti 

Rođenje deteta u jednoj porodici velika je sreća i čast, a prema srpskoj tradiciji krštenje je jedinstvena prilika da se taj radosni događaj učini svečanim i da dete postane član crkve.

Postavši član crkve dete se rađa duhovno i dobija svog anđela čuvara. Kum, ali i čitava porodica, kao i porodični prijatelji su od velike važnosti kada je u pitanju budući život deteta i duhovnost. Najčešće se u tom svečanom momentu detetu poklanjaju specifične stvari koje će moći da čuva i koristi čitav život. Kakav god poklon imate na umu za čin krštenja deteta znajte da ne možete pogrešiti. Nije bitno koliko ćete novca da uložite već kakvu ćete vezu stvoriti sa novopridošlim članom jedne porodice. Ipak, izbori su zaista veliki, no, hajde da vidimo šta je to najsimpatičnije što možete pokloniti za krštenje deteta:

Zlatan nakit i dragocenosti iz zlatare

Za krštenje pojedini ljudi najradije poklanjaju nakit. Najčešće su u pitanju zlatni krstovi, ali i nosive ikone na lančićima izrazite umetničke lepote. Zlatare u Beogradu obiluju mnoštvom nakita koji je prikladno poklanjati deci u cilju podsećanja na veru. Povodom krštenja mogu se odabrati najrazličitiji modeli krstova, ali i dragoceni zlatnici sa verskim motivima koje zlatare ističu kao vredan poklon. Takođe, veliki akcenat je stavljen i na zlatne priveske sa verskom simbolikom, poput anđela. Zlatare u svom širokom izboru nakita za decu fokusirane su na bezbednost i pouzdano korišćenje. Kopče su ojačane, a nakit bez oštrih ivica, izbočina i delova koji mogu spadati. Nakit koji je namenjen za najmlađe bilo da su u pitanju narukvice, minđuše, lančići ili privesci uvek je udoban i atraktivan.  

Odeća za dečji komfor 

Za čin krštenja najčešće se poklanja odeća i to elegantnijeg izgleda. Kada su u pitanju devojčice prikladno je pokloniti haljinicu, a za dečake sako ili džemper. Moguće je naručiti odeću za izvezenim motivima i natpisima koji mogu biti veoma lep tradicionalan ukras prikladan ovom činu. 

Setovi za decu 

Kvalitetna posteljina, neobična ćebad, jastučići, set kvalitetnih peškira, ogrtači za bebe i drugi slični predmeti neophodni su u svakoj kući, a čin krštenja idealna je prilika za takav poklon. 

Srebrni pribor za jelo

Prvi pribor za jelo, najčešće elegantan i simboličan, napravljen od srebra ili kvalitetnih metala pogodan je ukras za čin krštenja deteta. On se ujedno može koristiti i za obroke, ali i čuvati kao unikatan detalj koji spaja tradiciju i istoriju. Set za jelo, ili samo kašičice mogu na sebi imati pozlatu, ali i detalje od poludragog kamenja, zatim, motive ugraviranih anđela, krsta, natpisa pa predstavljaju veoma značajan poklon vredan svačije pažnje koji može postati deo nasleđa i imati svoju adekvatnu primenu iz generacije u generaciju. 

Ikone kao duhovni i umetnički izražaj

Ikona ukrašena poludragim kamenjem, srebrom, cirkonima ili izrađena ručnim radom od orahovog drveta fantastičan je poklon koji se može dati detetu za krštenje. Diptih ikone posebno su lepe i mogu predstavljati prave kolekcionarske komade. 

Dečja Biblija za bezbrižno odrastanje

Odličan izbor može biti dečja Biblija. Ilustrovana knjiga verske sadržine prilagođena deci idealan je način da se ono kroz odrastanje približi pravoslavnoj veri.