Studiranje u inostranstvu – Holandija je sve popularnija destinacija

Na svakome je da odabere svoj put kada je odabir zemlje za studiranje u pitanju. Mnogi mladi ostaju u Srbiji, ali je sve više onih koji se opredeljuju da svoje visoko obrazovanje steknu u inostranstvu.

Brojna iskustva nam ukazuju da se mladi sve više rešavaju da studiraju van svoje matične zemlje jer smatraju da će školovanje na nekom od uglednih univerziteta u Evropi i svetu svakako doprineti njihovom budućem profesionalnom razvoju. Dodatno je primamljiva i ponuda smerova i mogućnost usavršavanja nekih novih popularnih zaposlenja.

Poslednjih godina Holandija je prvi izbor mnogih, kada je studiranje u inostranstvu u pitanju. Zašto je tako i šta treba znati o studiranju u ovoj državi možete pročitati u nastavku teksta.

Kako se prijaviti na studije u Holandiji?

Bogato nasledje, kultura, prosperitet jesu odlike Holandije . Nije ni čudo što je broj stranih studenata u ovoj zemlji u konstantnom porastu. Želimo da vam pružimo bitne informacije ukoliko je Holndija vaša zemlja iz snova i želja da u njoj steknete visoko ili master obrazovanje. Pre svega je bitan kontakt fakuleta koji ste odabrali. Osoblje fakuleta će vam dati sve neophodne informacije koje će vam pomoci da prikupite sva dokumenta. Takođe će vam poslati obrazac za prijavu. Ukoliko se dogodi da vaš profil i dotadašnje obrazovanje ne ispunjavaju, po njihovom mišljenju uslove upisa, mogu vam pružiti mogućnost pripremne godine nakon koje dobijate novu šansu za upis.

Osnovi uslovi za upis

Šta vam je osnovno potreno za upis? Za početak- diploma o završenoj srednjoj školi, uvid u ocene, dodatno je da ste položili IELTS 6.0 ili TOEFL 550. Takođe su potrebna dodatna dokumenta koja traži konkretan fakulet prilikom vašeg apliciranja na isti.

Troškovi

Holadnija se smatra varijabilnom zemljom kada su u pitanju školarine. Ukoliko upis vrši student iz Evropske unije ona je 1500e. Međutim, ukoliko niste iz zemlje koja je u Evroskoj uniji školarina je dosta veća i iznosi oko 15000e. Ukoliko je potrebno da renitrate stan računajte na minimum 500e i uz svakodnevni život, mesečno je potrebno okvirno 1000 – 1100e. Imajte na umu da postoji mogućnost dodatnog troška prilikom prijave – od 50 do 100e.

Univerziteti u Holandiji

Holandija pruža obrazovanje u raznolikim ustanovama obrazovanja. Možemo reći da postoje tri glavna bazna univerziteta: Istraživački univerzitet, univerzitet primenjenih nauka, institut za međunarodno obrazovanje i istraživački univerzitet. Detaljne informacije možete naći ovde.

Smeštaj studenata

Praksa u Holandiji nisu studentski domovi. Uglavnom studenti žive u rentiranom stanu u posebnoj sobi. Kako je studiranje u domu populrno u mnogim svetskim centrima i u Holdniji je sve više prisutno stranih studenata u studentskom domu. Soba u stanu mesečno iznosi okvirno od 300e do 600e. Velika je razlika ako u tu cenu ulaze režije ili samo plaćate stan Kako ima dosta ponuda najma stana sa uračunatim troškovima savetujemo vam da prvo od takvih stanova krenete ukoliko nemate mogućnost za studentski dom ili sami birate rentu stana.

Viza za studiranje u Holandiji

Srbija je zemlja koja nije u Evropskoj uniji i naši studenti moraju da imaju boravišnu dozbolu koja važi 1 godinu. Naravno, ova viza se može po potrebi produžiti. Holandija kao država preuzima na sebe da podnosi zahtev za boravišnu vizu studentu nakon što on stigne u njihovu zemlju.