Strahovi i fobije: čega se više plaše žene, a čega muškarci?

Strah nas prati tokom celog života, samo je nekada više izražen, a nekada manje. I sve dok mi lako možemo da ga prebrodimo, pobedimo, sve dok ne utiče na naše normalno funkcionisanje, to nam ne predstavlja neku pretnju.

Međutim, kada strah počne da nas ometa, kada shvatimo da nam remeti svakodnevni život, da nas ograničava, onda moramo da preduzemo određene korake. Bilo da ste muškarac ili žena, tehnike za prevazilaženje strahova jednako deluju i kod jednih i kod drugih. Možete da meditirate, da posetite psihologa ili psihijatra, da probate neku od tehnika poput theta healinga ili neku drugu tehniku, koja će vam ponovo omogućiti da živite život kakav želite. No, da se vratimo mi na temu. Ovo su najčešći strahovi kod žena i muškaraca.

Strah od visine – jednako muči i muškarce i žene

Čini se da je strah od visine univerzalan strah i da ga jednako osećaju i žene i muškarci. Ne može se tačno sa sigurnošću utvrditi zašto se ovaj strah javlja i kod koga se tačno javlja. Takođe, ne može se sa sigurnošću utvrtiti da li više muči muškarce ili žene. Ipak, činjenica je da veliki broj ljudi na ovoj planeti ima strah od visine, a ukoliko ga nemate baš vi, sigurno poznajete minimum tri osobe koje se plaše visine.

Strah od paukova – dominantniji kod žena

Strah od paukova, ali i drugih sitnih životinjica i zmija posebno je prisutniji kod žena. Dakle, žene se više plaše paukova od muškaraca. Vrlo je verovatno da su muškarci od malena naučeni da ne pokazuju strah paukova i drugih sitnih životinjica, naučeni su da oni kao muškarci moraju da budu hrabri, dok se od devojčica to uglavnom ne očekuje, pa možda ovaj strah može da se poveže i sa tim. Naravno postoje i oni muškarci koji se plaše paukova i žene koje ih se ne plaše. Ipak, u znatno većem procentu ih se plaše žene. Dakle, to je strah koji zna da parališe ženu, mogu da se jave različite reakcije – poput plakanja, osipa, crvenila na koži, drhtavice i slično.

Strah od prljavštine – uglavnom muči žene

Da, strah od prljavštine uglavnom muči žene. To su one žene koje preterano vole da vode računa o svom domu i kod kojih je ta potreba za higijenom posebno i visoko izražena. Ukoliko ne uspeju da smanje tu potrebu da sve bude savršeno u kući, onda će ih i najmanja fleka „pomeriti“ i neće se osećati dobro. Upravo je ovo vrsta straha koja vam stvara jedan loš osećaj i ne dozvoljava vam da uživate, već ćete uvek pronaći nešto što ne valja.

Strah od ćelavosti – najviše muči muškarce

Zna se da muškarci brže ćelave i to je veliki problem za njih. Kada dođu u određene godine i kada kosa počne da im opada na nekim mestima, onda oni kreću da samo razmišljaju o tome, nose kape, ne skidaju ih, traže načine da to poprave, povlače se u sebe, gube samopouzdanje i tužni su prilično, a to može dovesti i do ozbiljnijih problema i blage depresije. Oni koji ne ćelave ih ne mogu razumeti.

Strah od neuspeha – češći kod muškaraca

Strah od neuspeha jednako može da muči i muškarce i žene, posebno u 21. veku, kada se od žena očekuje da budu sve, a jasno je da je i pored sve većeg zalaganja za ravnopravnost polova, ženama i dalje mnogo teže da uspeju u poslovnom svetu nego muškarcima. Ipak, godinama je ovaj strah bio mnogo prisutniji kod muškaraca. Kada imate ovaj strah onda zaista treba da pričate sa nekim stručnjakom. Ovde bi vam pomogla i metoda theta healing-a, uz pomoću koje biste ušli u svoju podsvest i pronašli šta je to tačno što vas muči i šta vas ograničava da uspete i čega se zapravo plašte ako ne uspete.