Štamparija kao bitan korak u procesu izdavanja knjige

Nakon što ste odlučili da napišete knjigu ili više preferirate poeziju neophodno je ispiniti nekoliko uslova da vaša knjiga ugleda svetlost dana.

U našem tekstu ćete dobiti sve neophodne informacije  na koji način doći do objavljivanja knjige. Raspitajte se o štamparijama i odaberite onu gde je kvalitet na visokom nivou kao i usluga.

Potrebno je otići do lektora

Lektor je neko ko je diplomirao književnost i vrhunski su profesionalci u svom poslu. Možete naći preporuku za nekog  akademika ili se obratiti odredjenom nastavniku našeg maternjeg jezika. Lektori su kadri da vaš tekst pregledaju i da ga „uobliče“ po potrebi i ispave eventualno gramatičke greške. 

Utisak o vašoj knjizi

Jednako je bitna recenzija koju treba vaša knjiga da ima. U pitanju je utisak o vašoj knjizi od strane kompetentne osobe. Pozitivna kritika je uvek dobro došla i budite uporni da dobijete komentar od poznatog kritičara i profesionalca svoje struke. 

Omot knjige

Šta će biti na korici vaše knjige je takođe jako važno. Odaje se dodatni utisak o vama kao autoru, o sadržaju. Za ovaj segmet , potrebna vam je pomoć. Grafički dizajner će vam u ovoj oblasti pomoći. Možete tražiti i da se iskoristi recimo neka slika koju imate od prijatelja, karikatura, bilo šta što smatrate progodnim i originalnim. 

Pravilno postavljanje strana pred štampu

 Stranice moraju da budu ispravno postavljene pred štampanje. Taj deo u ovom procesu se naziva prelom knjige. Ovde vam takože može pomoći grafički dizajner. Takože, savetujemo vam da se raspitate kod štamparija da oni ovaj deo odrade za vas. 

Katalogizacija u publikaciji i medjunarodni standardni knjižni broj

Sada ide administrativni deo. Nakon što je knjiga pripremljena za štampu, prebacite sadržaj na dva diska i zaputite se u Narodnu Biblioteku Srbije ili u Bliblioteku Matice srpske. Tamo dobijate upltanice po kojima uplaćujete za dva broja: Katalogizacija u publikaciji- CIP i medjunarodni standardni knjižni broj- ISBN.  Računajte  da će vas ovi brojevi koštati oko 15 eura.  Nakon što uplatitite , vaša knjiga je registrovana i ima svoj takoreći lični identitet ili broj. E sada se možete zaputiti do štamparije.

Štamparija je bitan deo slagalice

Sada smo na jako bitnom koraku za vašu knjigu,a to je štampanje iste. Budite u potpunosti priremljeni da date sve informacije koje su potrebne zaposlenima u štampariji. Potrebno je da date infomaciju kakv povez želite, tvrdi ili meki. Uputite zaposlene kakve čed biti korice knjige , da li u boji ili crno bele. Uputite koje su boje u pitanju. Neki standard je da korice imaju do četiti boje. Od svega ovoga zavisi koja će cena štampanja biti. Želimo da vam damo neku okvirnu cifru. Ako knjiga ima nekih 110 strana, odabrali ste meki povez i imate ilustovani deo do četiri boje biće oko evro i po. Ako imate više primeraka , cena po jednom primerku je manja.  Dobro razmislite o kombinaciji boja, kako se nijanse uklapaju. Ipak je to vaša knjiga i savetujemo vam da ne brzate. Za početak, savetujemo vam da ne pravite ogromne tiraže, preporučujemo da krenete sa 200 primeraka.