Srbijo, najlepša bajko!

Šta vam je prva pomisao na Srbiju? Rakija, Guča, Egzit, gibanica? Većina stranaca uvek se iznenadi srdačnošću i gostoprimstvom našeg naroda, a uglavnom bi se svako od njih rado vratio u Beograd, jer je glavni grad Srbije uvek živ.

Svake večeri mogu se posetiti brojni klubovi, kafane, ali se u svako doba dana može i dobro napiti, najesti i uživati. Znaju to naši ljudi, a izgleda da su toga svesni i mnogi turisti, jer se rado vraćaju.

Međutim, da li smo mi svesni lepota koje naša zemlja ima? U kojim srpskim izletištima ste bili i u koje mesto se rado vraćate? Ako nemate omiljenju destinaciju u našoj zemlji, a i niste imali priliku da upoznate lepote Srbije, jednodnevni izleti u Srbiji su prava prilika. Ukoliko ne volite popularna mesta, veliku gužvu, uvek se možete opredeliti za manje mesto i neku planinu koja i ne privlači veliku pažnju turista. Zlatar, Tara ili Divčibare, jeste li razmišljali o poseti ovim planinama? Vikend putovanja po Srbiji su pravo rešenje, ili izleti koji vam na jednostavan način mogu dočarati ovu prelepu zemlju.

Hajde da uzmemo neki dobar auto…

Ako vam pak deluje da jednodnevni izleti u Srbiji ne moraju da podrazumevaju odlazak na planinu, potpuno ste u pravu, jer i jedan dan van grada sa porodicom i prijateljima, može učiniti da se osećate vedrije i bolje. Međutim, jednodnevni izleti u Srbiji su svakako za one koji ne dižu glavu od posla, dok svi oni koji imaju fleksibilno radno vreme mogu otići na produženi vikend na neku planinu ili provesti vreme na nekom salašu ili u nekom spa centru i etno kući. A nije da nema Srbija čime da se diči.

Ljubitelji rakije mogu spojiti lepo i korisno pa svoje putovanje mogu završiti nedaleko od Beograda u Barajevu i tamo odsesti u etno domaćinstvu koji nudi program za čitavu porodicu. Naime, osim što je u ponudi restorana 45 vrsta rakije, ukusna hrana, za najmlađe posetioce napravljen je i mali zoološki vrt, tako da se može naći za svakog ponešto.

Uz moderno ide i tradicionalno

Naravno, ako ipak volite moderniji način uživanja, jednodnevni izleti u Srbiji imaju što šta u ponudi. Tako recimo treba prelistati ponude banjskog turizma, jer su mnoge banje danas postale moderni velnes spa centri, a ako više volite uživanje u  luksuznom hotelu, onda svakako treba da posetite Aranđelovac.

Ukoliko ste u tom kraju Srbije, preporuka je obići i Orašac, jer su domaćini trpezu prilagodili svojim gostima, pa ih rado dočekuju uz ukusnu domaću hranu i rakiju. Naravno, najveću pažnju svakako privlači “Karađorđev vajat” koji čuva sećanje na slavnog Đorđa Petrovića, a zahvaljujući svojoj originalnosti ovaj vajat postao je glavna atrakcija za turiste.

Nešto severnije, na putu ka Zrenjaninu, na nekih sat vožnje od Beograda, nalazi se dvorac još iz dvadesetih godina 19. veka. Čuveni Lazar Dunđerski podigao je dvorac u engleskom stilu, a popularni dvorac Dunđerskih nalazi se u Ečkoj. Za sve ljubitelje severne Srbije, jedan dan u Novom Sadu doprineće da zaboravite na beogradsku galamu, a pogled sa Petrovaradina učiniće da se osećate kao da ste otputovali u neku drugu zemlju. Svakako, jednodnevni izleti u Srbiji doprineće da svoju zemlju dobro upoznate, a uz malo volje i truda, videćete da postoji toliko skrivenih lepota u našoj zemlji.