Saveti za otvaranje sopstvenog preduzeća

Čini se da su danas posebno tražene knjigovodstvene usluge. U potazi za praktičnim znanjima mnoge firme unajmljuju knjigovođe, a posebno je svim preduzetnicima važno da im se evidencija dobro vodi i da su izveštaji potpuno sređeni. Ipak, danas se čini da je pokretanje firmi koje se bavi računovodstvenim i knjigovodstvenim uslugama čini kao veoma unosan posao.

Koje usluge nudi knjigovodstvena agencija?

Mnogo je lakše kada se unajmi knjigovodstvena agencija koja će pojedincima, pravnim licima i direktorima velikih firmi pružiti različite usluge. Izveštaji, bilansi, finansijski izveštaji, savetovanje, platni spiskovi zahtevi su klijenata koje svaka pouzdana knjigovodstvena agencija mora da ispuni. Jedna agencija može da ponudi saradnju velikom broju klijenata, a svako ima različite zahteve. Posebno je važno obratiti pažnju na poverljivost informacija, jer su poslovne informacije veoma poverljive. U okviru knjigovodstvene agencije zaposleni su kuriri, kontrolori, računovođe i menadžeri i od njih zavisi dobra reputacija i kvalitet firme.

Kada računovođe nisu profesionalne, onda su knjigovodstvene agencije osuđene na propast, a blokade, kazne i gubitak finansijskih sredstava postaju glavni problemi klijenata. Ipak, ako ste odlučili da otvorite knjigovodstvenu agenciju i upustite se u preduzetničke vode, onda treba da obratite pažnju na nekoliko stvari.

Oprema za rad i lokacija

Preduslov za uspešnost u radu često može da bude kancelarijski prostor. Evo i zašto. Ako se razmišljate da iznajmite poslovni prostor u blizini raznih poslovnih centara i poreske službe, onda sigurno nećete pogrešiti. Klijentima ćete značajno uštedeti vreme ukoliko ste locirani na vidljivom mestu i ako imate kvalitetnu i dobru opremu za rad.

Nameštaj pogodan za ra, opremljen radni prostor i prostrana kancelarija pogodna za prijem klijenata olakšaće vam obavljanje posla. Za uspešno sortiranje dokumenata i brzo i efikasno obavljen posao neophodni su kvalitetni kompjuteri koji poseduju posebne softvere, a poželjno je obezbediti i pomoćnu kancelarijsku opremu. A uz sve to, potrebno je i efikasno promovisanje.

Kvalitetna usluga najbolji je put do klijenta!

Osim lokacije neophodna je i uspešna i kvalitetna reklama kako bi poslovanje bilo što bolje, a rezultati sa klijentima odlični. Štampane brošure, web sajtovi, ali i vizit karte olakšaće vam put do potencijalnih klijenata. Svakako, najbolji reklamni adut trebalo bi da vam bude kvalitet usluge, jer dobra i kvalitetna usluga najbolja je preporuka.

Pojedinim preduzetnicima nisu stalno potrebne računovodstvene usluge, a svakako su neophodne svima povremeno. Ako je na tržištu dobro promovisana knjigovodstvena agencija, onda eto prilike za posao. Potencijalne klijente mogu da zainteresuju posebno naglašene osnovne informacije o agenciji, spektru usluga i cenama, ali i mapom lokacije. Dobra prilika je i oglašavanje na društvenim mrežama ili na radiju, ali ako ste strpljivi sigurno ćete napredovati.

Rad na daljinu i konkurencija

Posebno treba razmišljati o konkurenciji i njihovim uslugama kako biste se na tržištu izdvojili i kako bi svojom ponudom privukli sve veći broj potencijalnih klijenata. Ukoliko ste inovativni i profesionalni, vaši budući klijenti će to odmah prepoznati. A ako još dobro analizirate okruženje u kojem započinjete poslovanje, onda će vaš poslovni početak biti uspešan i nema razloga za brigu.

Razmotrite i opciju pružanja usluga na daljinu kako biste svojim klijentima uštedeli vreme, a sopstvenoj firmi obezbedii profit.