Saveti za kupovinu nameštaja

Koliko god se radovali renoviranju stana i kupovini novog nameštaja, u nekom trenutku ćete se sigurno zapitati šta vam je sve to trebalo – više niste sigurni ni u jednu odluku koju ste doneli, a kada se preračunate koliko ste novca potrošili, ne sećate se baš dobro. Ipak, kada jednom krenete, nema stajanja, a ako je na vašoj „to do“ listi ostala još kupovina nameštaja, hajde da zajedno prođemo kroz stvari koje bi trebalo da imate na umu prilikom još jedne velike investicije.

Okovi za nameštaj

Okovi za nameštaj su sastavni delovi svako komada nameštaja, a glavna funkcija im je da obezbde sigurnost i potporu vašem nameštaju. Tako, u okove za nameštaj spadaju svi elementi počevši od nosača za police, preko bravica za vratanca, pa sve do klizača za fioke. Dakle, svi oni elementi koji daju život vašem nameštaju, odnosno, obezbeđuju mu da obavljaju svoju funkciju kako se to očekuje. Prilikom kupovine nameštaja obavezno obratite pažnju na okove za nameštaj, odnosno, na to od kojeg su materijala kako biste bili sigurni da ste odabrali najbolje. Preporučuje se čelični okovi za nameštaj jer je ovaj materijal najizdržljiviji i najkvalitetniji, ali mnogi okovi za nameštaj su izrađeni od PVC materijala, čak i onih providnih, koji su se ipak pokazali kao takođe dobro i provereno rešenje.

 Izgled i kvalitet nameštaja

Na prvom mestu su, naravno, izgled i kvalitet nameštaja. U skladu sa tim na koji način planirate da uredite svoj dom, odabraćete željeni model nameštaja, boju drveta, veličinu i praktičnost pojedinih komada i tako dalje i tako dalje. Na primer, ako ćete stan urediti u minimalističkom stilu, za vas će biti savršen nameštaj od belog ili svetlog drveta, jednostavnog dizajna i bez suvišnih detalja. Dakle, bitno je da sagledate širu sliku da biste znali kakav izbor treba da načinite.

Naravno, važno je da odaberete nameštaj koji je kvalitetan, kako u budućnosti ne biste imali problem sa njegovim održavanjem ili, još gore, zamenom ukoliko nešto ne bude „radilo“ kako treba. Napravite balans između cene, kvaliteta i izgleda i pronađite optimalno rešenje za svoj dom i sebe. Razmišljajte dugoročno, a ukoliko vam je ipak potrebna „stručna“ pomoć, ne libite se da je zatražite od zaposlenih u salonima nameštaja ili stručnjacima za uređenje enterijera koji vam mogu pomoći oko finalnog izbora.

Nameštaj po meri

Prvi korak prilikom kupovine nameštaja svakako jeste onaj da pronađete inspiraciju, a potom krenete u obilazak salona nameštaja. Ipak, ukoliko na umu imate nešto posebno, razmislite o tome da odaberete odnosno naručite nameštaj po meri koji će se, kao takav, savršeno uklopiti u vaše zamisli, ali i u vaš dom, naročito ukoliko u glavi imate posebne ideje koje nije tako lako ispuniti.

Nemeštaj po meri će vas možda koštati nešto više, ali je zato svakako reč o pametnoj investiciji kojoj sasvim sigurno nećete pronaći manu, čak ni godinama nakon renoviranja stana! Ovako možete da birate boju, dizajn i materijal, a finalnim rezultatom ćete sigurno biti zadovoljni. Jedino što je važno, osim toga što morate imati ideju, jeste to da pronađete proverenog „majstora“ koji će uspeti da napravi ono što ste zamislili.