Reci „DA“ uz muziku koju voliš

Kada planirate venčanje, spisak stvari o kojima morate da razmišljate i donosite odluke je beskonačan. Na šta obratiti najviše pažnju? Šta nikako ne sme da zakaže? Čega se mlada, mladoženja i gosti najviše sećaju sa venčanja kojem su prisustvovali?

Konsultujući profesionalce – ljude koji organizuju venčanja, došli smo do odgovora. Ogromna većina ljudi prvo komentariše prostu činjenicu – kako su se proveli. Koliko je bilo veselo na slavlju, kakva je muzika bila i generalno provod, je skoro svačija prva asocijacija kada im pomenete neku svadbu od pre par godina. Ono što je svojevrstan paradoks je podatak da ta stavka kod malog broja parova zauzima visoko mesto na listi prioriteta, i da često umesto da se prvo bukira bend za svadbu, izbor muzike biva ostavljen za sam kraj. Tako dolazimo do situacija da neretko umesto pravog i odgovarajućeg benda, slušamo onaj koji je slobodan za određeni datum i dostupan po pristupačnoj ceni.

Bendovi specijalizovani za određeni žanr

Pored profesionalnih bendova za svadbe, klupskog benda koji slušate svakog vikenda i obožavate ga, u današnje vreme moguće je odlučiti se za i za one usko specijalizovane – za disko, salsu, latino plesove, jazz, ali i za muzičare koji sviraju sve stilove i izvođače, i koji su spremni da samo za vas nauče vašu omiljenu pesmu, ili onu uz koju ste recimo prvi put seli na piće ili razmenili poglede sa izabranikom vašeg srca.

Nakon što smo uspešno locirali šta je x faktor svadbenog veselja, pozabavimo se obezbeđivanjem istog. Postoji nekoliko ključnih stvari na koje treba obratiti pažnju, kako biste odabrali pravi bend za vaše venčanje.

O čemu treba prvo razmišljati?

Za pravi muzički ugođaj jako je bitno gde ste zamislili i rešili da održite proslavu. Ukoliko je na primer, u pitanju manje okupljanje, u vašem dvorištu, a svejedno planirate da unajmite  bend za svadbu, treba imati u vidu da vam je neophodan prostor za njihovu opremu, i pri tom ne mislimo samo na instrumente. Kompletna logistika je nešto o čemu treba da razgovarate sa njima, jer će vam biti neophodni podaci o tome da li ste recimo vi zaduženi za obezbeđivanje električne podrške  (generatora, izmenjivača…), jer nije svaka kuća građena sa idejom o živim svirkama na umu. Da ne baksuziramo i pominjemo kišu, napomenućemo samo i da je neki podijum, sa nastrešicom, dobra ideja. U takvoj situaciji jednostavno morate biti spremni za dodatne troškove. Od tehničkih momenata u konkretnom slučaju setite se da o celom događaju treba obavestiti i komšije (iz pristojnosti, a i da ne bi došlo do prijavljivanja policiji zbog prevelike buke), kao i promisliti o parkiranju.

Ako je pak proslava u hotelu, restoranu ili prostoru namenjenom za organizovanje svadbe, problemi i ograničenja vezana za logistiku, buku i parking nisu ni blizu tako dramatični, i sve što treba da uradite je da se raspitate kod vlasnika o svemu, i izaberete za vas najbolju opciju. Idealna varijanta je i da članovi vašeg benda za svadbu posete lokaciju i iz prve ruke dobiju neophodne informacije.

Imate li posebnu pesmu za vaš prvi ples?

Ukoliko odlučite da se pridržavate tradicije i otpočnete veče prvim plesom sa vašim partnerom, razmislite najpre želite li da to bude uz brzu ili sporiju pesmu? Parovi koji već imaju svoju specijalnu pesmu nad pesmama, nemaju taj teret da izaberu jednu koja će samim tim što je izabrana postati i posebna. Možete naravno uvek izbor prepustiti vašem bendu za svadbu, ili zanemariti ustaljene običaje, odustati od prvog plesa i neopterećujuće zakoračiti ka plesnom podijumu i novom životu.