Pucketava folija – pojam i vrste kvalitetne teksture višenamenskog materijala

Priprema stvari prilikom selidbe i putovanja, ali i svakodnevno obavljanje različitih delatnosti zahteva potrebu nabavke kvalitetnih i proverenih materijala i ambalaže. U zavisnosti od dimenzija, gabaritnosti, osetljivosti i mogućnosti za prenošenjem, raznovrsne stvari mogu se pakovati u tačno definisan oblik i strukturu materijala. Pucketava folija upravo je višenamenski materijal za pakovanje, koji odgovara najvećem broju predmeta prema svim potrebama. 

Poznata još pod nazivom materijal sa vazdušnim mehurićima, džepovima ili punjenjem, pucketava folija je popularna dugi niz godina, zbog svoje velike otpornosti, čvrstoće i prilagodljivosti fizičkim karakteristikama predmeta koji se u nju pakuju. Zbog toga, važno je razmotriti šta predstavlja ovakav najlon, koja su osnovna svojstva i namena u današnjem vremenu čestih selidbi, pakovanja, kao i frekventnih otpremanja proizvoda i robe iz magacina. 

Pojam i osnovna svojstva koja ima pucketava struktura ili najlon sa mehurićima

Kada se biraju materijali za bezbedno zavijanje, pakovanje, otpremanje i transport stvari, vrlo široku primenu ima upravo pucketava folija. U pitanju je tekstura kreirana od polietilena, koja se koristi dugih 65 godina, pokazujući sve svoje prednosti i dobre strane za svaki vid pakovanja. Polietilen oblikovan u lopte se izlaže visokoj temperaturi i dobija se podloga za balone, da bi se prilikom ravnanja u potrebnoj dimenziji klizio po valjku uz dodatak vazduha koji formira čuveni „air bubbles“, odnosno foliju sa mehurićima. 

Pucketava folija može se pronaći u svim potrebnim dimenzijama, a kupuje se namotana u rolne, koje čine 2 ili 3 sloja strukture materijala. Dvoslojna folija sa mehurićima koristi se za pakovanje predmeta koje imaju oble ivice i nisu skloni lomljenju i habanju. Troslojni najlon ima dodatno ojačanje za otpremanje osetljivih predmeta, oštrih ivica i svih onih koji mogu prilikom manipulisanja oštetiti postojeći sloj folije. 

Vrste u kojima se javlja najlon sa mehurićima prilikom pakovanja i otpremanja predmeta

U današnjem vremenu čestog pakovanja stvari pucketava folija zauzima važno mesto, posebno prilikom otpremanja predmeta osetljivih na udarce, pomeranje i prenošenje. Folija namotana u rolne koristi se u različitim delatnostima, a može se odabrati prema dužini, širini i debljini materijala, najčešće u dvoslojnoj i troslojnoj varijanti. Ima  primenu i prilikom selidbe u domaćinstvu, za zaštitu komada nameštaja, klima i drugih uređaja. Sa druge strane, u svakom domaćinstvu obično se koristi pucketava folija u strukturi listova. Radi se o materijalu savršenom za zaštitu, pakovanje i otpremanje manjih ili predmeta srednjih dimenzija, sklonih ošetećenima, kao što su umetnička dela, mali kućni aparati, escajg i posuđe. 

Odlična je prilikom preseljenja, kada se pucketavi najlon koristi uz pakovanje stvari u kutije. Takođe, vrsta „air bubble“ folije jesu i kese, namenjene manjim stvarima kojima je potrebna sjajna zaštita od vlage, oštećenja ili drugih uticaja. Obično se koriste za daljinske upravljače, pakovanje alata, rezervnih delova, komponenti računara i drugih uređaja. U zavisnosti od potreba, svako može odabrati odgovarajući pucketavi najlon.

Pucketava folija ima široku primenu u sferi biznisa i privatnih namena, a može se javiti u nekoliko oblika i vrsta. „Air bubble“ materijal manjih dimenzija savršen je za osetljive sitnice, dok se listovi i rolne mogu koristiti za pakovanje stvari prilikom selidbe u domaćinstvu, kancelariji i druge potrebe.