Pripremite se za posao vozača kamiona u Sloveniji

Da li ste i vi možda razmišljali da bi u budućnosti bilo dobro pronaći neki posao van granica naše zemlje i otići kako bi se zaradio neki veći novac?

Ovo je sigurno jedna od čestih misli mnogih, a sve to potkrepljuju činjenici da su radnici svuda traženi. Jedna od sve traženijih profesija jesu i vozači C kategorije, odnosno, vozači kamiona. Ovakav posao se može naći kako kod nas, tako i u skoro svakoj drugoj zemlji, a kako su svi izgleda u deficitu sa profesionalnim vozačima, onda ukoliko imate pretenzije otići i raditi nešto ovako evo šta biste trebali najpre uraditi, odnosno posedovati.

Vozačka dozvola za C kategoriju

Prvo i najosnovnije jeste da posedujete znanje i veštine potrebne za upravljanje kamionom, te da imate važeću vozačku dozvolu C kategorije. Auto škole su uvek tu za nove kandidate i njihovu obuku, jedino što je potrebno jeste da ispunite određene zakonske uslove koji su propisani za kandidate koji se prijavljuju za obučavanje i polaganje.

Polaganje za kamion

C kategorija podrazumeva motorna vozila čija ukupna težina prelazi 3,5 tona, što već samo po sebi upućuje da je voziti kamion zapravo ozbiljna, teška i jako odgovorna profesija. Pri prijavljivanju za obuku, kandidat mora da ima najmanje 20 godina, dok u trenutku polaganja mora da ima 21 godinu života. Uz prijavu je potrebno dostaviti i lekarsko uverenje za C kategoriju, te imati važeću, ne probnu, vozačku dozvolu za B kategoriju. 

Polaganje za C kategoriju ne oduzima previše vremena. Prvo se ide na 7 časova teorijske obuke, nakon čega sledi polaganje testova, a onda kandidat može da pređe na praktičnu obuku, to jest vožnju i njeno polaganje, nakon čega se dobija i izdaje vozačka dozvola za C kategoriju.

Samim tim, kandidat stiče dokaz o svojoj novoj profesiji, mogućnost da posao traži bilo gde. Jedna od dopuna vozačkoj dozvoli koja može i dobro je da se uradi, jeste i polaganje za CE kategoriju.

Kada je u pitanju C kategorija cena za polaganje i dobijanja licence se kreće od 400 do 800 evra u zavisnosti od toga da li već posedujete vozačku dozvolu za auto ili ne.

CE kategorija

CE kategorija podrazumeva motorna vozila, odnosno kamione koji uz sebe imaju i priključno vozilo čija ukupna težina prelazi 750 kilograma, što će reći da CE kategorija podrazumeva kamione sa prikolicom. Sama obuka za CE kategoriju traje svega 7 časova praktične obuke, bez ikakve teorijske nastave.

Ono što je potrebno jeste da kandidat ima najmanje 21 godinu života, važeću vozačku dozvolu za C kategoriju i lekarsko uverenje za CE kategoriju koje dokazuje da je u potpunosti psiho-fizički zdrav i sposoban da upravlja ovim motornim vozilima. Uz vozačku dozvolu za CE kategoriju otvaraju se i veće poslovne mogućnosti, ali i opcija veće zarade.

Jezik

Slovenija nema drastično različit jezik od našeg, pa je lako sporazumeti se sa njima i naučiti brzo neke osnove jezika i komunikacije. Međutim, kada znate jezik bolje, kada je to znanje na višem nivou, komunikacije teče laganije, lakše i brže, a to otvara opet dodatne mogućnosti za rad i zaradu, pa je uvek bitno naučiti što bolje jezik zemlje ka kojoj ste se zaputili kako biste radili i pronašli nešto u okviru svoje profesije.