Poslovi iz snova za sve žene u Srbiji

Ukoliko se pogleda statistika, žene su danas zaposlene na svim, najrazličitijim radnim mestima. Ravnopravnost je učinila ono što je bilo i potrebno, a to je da se žene ni po čemu ne diskriminišu, pa tako ni po svom profesionalnom opredeljenju i dobrom, kvalitetnom obavljanju poslova, bili oni na nekim nižim ili najvišim pozicijama.

Međutim, neminovno je da i dalje postoje poslovi i mesta za koje se žene češće ili ređe prijavljuju i uopšte odlučuju. Sama priroda je učinila da vole i da im više priliči da se bave nekim mirnijim, „čistijim“ poslovima, među kojima su se definitivno u velikoj meri našle i tri pozicije, tri poslovne funkcije koje danas izdvajamo, a koje mogu sasvim sigurno i nekome poslužiti da započne svoju karijeru možda u drugom smeru.

Sudski tumač i prevodilac

Naravno, ne postoji odrednica da li sudski tumač ili prevodilac moraju biti ženskog ili muškog pola. Međutim, u većini slučajeva se događa da se u većoj meri žene odlučuju za posao sudskog tumača, opredeljuju se da prevodilačka agencija bude njihova kancelarija i radno mesto. Zašto je tako vidi se u samom opisu posla. Prevodilačka agencija se u najvećoj meri bavi prevođenjem diploma, pravnih spisa, raznorazne dokumentacije, pa je to ujedno miran, posao bez ogromnog stresa, ali i posao koji donosi dosta zanimljivosti i istraživanja, jer nijedan sudski tumač ili prevodilac ne drži baš sve u mozgu od potrebnih informacija prilikom rada. Tako je često uključeno novo učenje, istraživanje, komunikacija sa raznim institucijama, a to ujedno ovaj posao ženama čini još primamljivijim.

Medicinska sestra

Od pamtiveka posao medicinske sestre je poveren u najvećoj meri ženskom delu sveta, što je i često razumno s obzirom na brižnost koju poseduju. Međutim, nikako nije zanemarljiv ni muški udeo u samom  poslu. No, i danas se za medicinske škole u najvećoj meri odlučuju devojke, koje žele da se priključe ovom pozivu. Osim što se može raditi u različitim bolnicama, klinikama, ova struka je odlična i za privatni rad, kao i za odlazak u inostranstvo. Jedna privatna hirurška bolnica, na primer, zapošljava na desetinu medicinskih sestara, a kako se radi o privatnoj ustanovi često su i uslovi dostra drugačiji i povoljniji, kao i samo okruženje za rad. Bila to privatna hirurška bolnica, neka dršavna medicinska ustanova, ili pak posao medicinske sestre van naših granica, ovo predstavlja jedno od najhumanijih zvanja koja postoje, a za koja će se sigurno uvek u velikoj meri odlučivati žene, pa tek onda u znatno manjoj meri muškarci.

Stjuardesa

Reklo bi se, najzanimljivija profesija među ovima o kojima smo do sada pričali. Stjuardesa nije biti samo radnik jedne avio kompanije, nije brinuti o putnicima i njihovim potrebama, biti sjuardesa znači imati jedan specifičan način života koji ova profesija diktira. Stjuardese nisu tu da samo pregledaju avio karte i smeste vas na vaše mesto, nisu tu da vas posluže, objasne pravila ponašanja u toku leta, stjuardese su tu da i u trenucima najveće panike smire situaciju, psihički očuvaju svoje putnike, i za to se spremaju jako dugo. Pored toga, stjuardese su neminovno najčešće žene, koje je teško nadmašiti u broju pređenih kilometara, letova i posećenih zemalja i gradova.