Otkup zlata ili kako vas lako mogu prevariti lažne radnje

Sigurno ste čuli da je u poslednjih desetak godina otkup zlata postao veoma unosan posao. Kako je sve više ljudi koji prodaju stari zlatan nakit, lažne radnje našle su mogućnosti da prevare građane i bave se ovim poslom na razne moguće načine.

Takođe, nije isključeno ni da se otkup zlata vrši „ispod ruke“, što može imati posledice i za onog koji zlato prodaje, te se dobro ovom prilikom dobro pipaziti i biti na oprezu.

Zašto se najčešće prodaje zlato?

Statistike kažu da se, sa porastom nezaposlenosti i svetske ekonomske krize, otkup zlata sve češće vrši. To nije nikakvo iznenađenje, jer se kroz istoriju slično potvrđivalo, posebno na početku XX veka i njegovom sredinom, a nakon II svetskog rata.

Kada je o Srbiji reč, u poslednjih deceniju i po, a naročito od pre 5 godina, porastao je otkup zlata i do tri ili, po nekim izvorima, čak četiri puta. Razlog tome je prvenstveno u gubitku posla, a zatim i vraćanju kredita za stan (u najvećoj meri) bankama.

Ko sme da obavlja otkup zlata?

Ovo je ključno pitanje te, ako prodajete zlato, njegov odgovor morate imati na umu.

Sigurno ste na gotovo svakom ćošku primetili radnje i menjačnice koje vrše otkup zlata i to pokazuju u svojoj reklami. Razlog tome je što se ove firme samo vode kao zlatare, što se desilo nakon 2011. godine kada prihvaćen Zakon o predmetima od dragocenih metala.

Zašto je to tako? Upravo zato što je pomenuti Zakon propisao da otkup zlata mogu vršiti isključivo radnje koje se i bave pravljenjem i prodajom predmeta od zlata.

U prevodu, otkup zlata mogu vršiti samo i jedino zlatare, dok se svi drugi oblici prodaje, odnosno kupovine, smatraju nelegalnim. To što se u praksi isto ne potvrđuje često nije razlog da rizikujete, jer su kazne stroge i velike i za one koji su zlato prodali, a ne samo za one koji su otkup zlata izvršili.

Koje se sve zlato otkupljuje?

Kada se vrši otkup zlata, zlatare prihvataju svaku vrstu zlata koju im donesete, od očuvanog i teškog nakita pa sve do pokidanih tankih lančića i minđuša. Svakako, kupuju se i zlatnici, ali i zlatni zubi, jednom rečju – sve što je od zlata.

Gde prodati staro zlato i po kojoj ceni?

Kao što smo već napomenuli, najsigurnije je da se otkup zlata vrši u proverenim i zlatarama sa dugom tradicijom. Razlog tome je što ćete, pre svega, dobiti najrealniju procenu koliko možete da zaradite, a zatim i jer je ovo najlegalniji način prodaje.

Naime, ukoliko se otkup zlata vrši u neproverenim radnjama, itekako možete imati problema sa Zakonom.

Sa druge strane, zlatare vam mogu dati izuzetno dobru cenu, a u zavisnosti od procenta i težine zlata koju prodajete. Imajte na umu da lažne radnje za otkup zlata često imaju i vage koje pogrešno mere, te vrlo lako možete doći i u situaciju da budete prevareni.

Takođe, uvek je dobro da proverite na internetu u kojim se razmerama cena trenutno kreće otkup zlata, kako biste mogli da odlučite da li je ovo pravi momenat za prodaju.