Osnovne informacije o lajmskoj bolesti

Proleće i jesen sa sobom nose razne dobre stvari. Osećamo konačno zrake sunca na našoj koži, uživamo u lepim danima, nekako se osećamo poletnije i srećnije.

Međutim, tu su naravno i one mane leta – prevelike vrućine, sunčanice, visok nivo uv zračenja, kao i naravno komarci, ali i krpelji. Boravak u prirodi zaista može da bude interesantan, ali svakako treba biti oprezan, kako bi se sprečile moguće posledice ujeda komarca ili krpelja. Poznato je da krpelji prenose lajmsku bolest, te u tom kontekstu treba biti dodatno obazriv. Ovo ne mora biti previše strašna bolest, ali naravno treba je, kao i svaku drugu, prepoznati i lečili na vreme.

LAJMSKU BOLEST PRENOSI KRPELJ

U većini slučajeva lajmsku bolest prenosi krpelj. Odnosno uglavnom nastaje nakon uboda krpelja, ali takođe treba obratiti i pažnju na sadržaj koji potiče od krpelja, odnosn od njegovih izlučevima, zato što ukoliko koža ili sluzokoža dođu u kontakt sa tim, to može takođe da bude opasno. Medicinski rečeno, uzročnik je – spiroheta bolerijala burgdorferi, koja se nalazi u krpelju.

ŠTA SE DEŠAVA NAKON UBODA KRPELJA I PRENOSA OVE BOLESTI?

U početku su lekari smatrali da ova bolest nije tako strašna, da simptomi nisu nešto čime bi se trebalo opterećivati. Međutim, dalje analize i ispitaivanje su pokazala da ovo nije baš tako bezazlena bolest i da je ovo zapravo veoma ozbiljno oboljenje i da treba obratiti pažnju i adekvatno je lečiti. Ono što je važno da znate, jeste da se obično taj uobd koji načini krpelj nekada i ne primeti. Tu gde vas je ujeo krpelj obično se ništa neće videti, niti će vas boleti, niti ćete osetiti bilo kakav svrab. Zbog toga je ova bolest opasna, jer u početku nije moguće primetiti simptome, da bi se tek oni kasnije, odnosno u nekoj kasnijoj fazi prikazali. Tada se naravno infekcija već proširila i na ostale organe i tkiva. Međutim, ni tada nije kasno za reagovanje.

SIMPTOMI

U početku se kod nekoga može javiti crvenilo, koje će kasnije nastaviti da se širi. Obratite pažnju na to crvenilo, jer će, ukoliko imate lajmsku bolest, ono imati čudne oblike. Ipak, treba napomenuti da se kod nekih osoba čak i ne pojavi crvenilo. I pored toga što se crvenilo nije pojavilo, treba da obratite pažnju na ostale simptome. Naime, u početku se javlja temperatura, koja je prilično blaga, obično oko 37 stepeni. Zatim, mogu da se jave neke nelagode u mišćima, bolovi… Kasnije može da dođe i do zapaljenja mozga, a loše je šo infekcija može da zahvati i ostale nerve kako u lobanji, tako i nerve srca, oka, tetive, kosti.

KAKO OTKRITI POSTOJANJE OVE BOLESTI?

Zaista je potrebno uraditi sve analize, koje vam lekari preporuče. Dakle, tokom procesa traganja za uzrokom lekari mogu posumnjati i na mnoge druge bolesti, zato treba biti precizan, ali i istrajan i na kraju treba biti sto posto siguran da se radi o lajmskoj bolesti.

LEČENJE LAJMSKE BOLESTI

Ukoliko je oktrivena na vreme lajmska bolest može da se leči antibioticima i vrlo brzo će osoba, koja je pogođena ovom infekcijom biti izlečena. Međutim, nekada je potrebno malo duže lečenje, ukoliko bolest zahvati maha, ali to treba svakako raditi nakon konstultacija sa timom stručnjaka, odnosno lekara.