Nove tehnologije i učenje

Kako se razvijala tehnologija, tako su se i načini učenja usavršavali. Đaci i studenti su u prilici da novim metodama lakše zapamte obimno gradivo. Pametni uređaji omogućavaju da knjigu nosite u svom telefonu, tako da je možete čitati u autobusu, avionu, na moru, u parku, a da pritom ne gomilate stvari u torbi i da vam ne otežava ranac. E sada, kako su osmišljavane nove tehnike učenja, kako su se mape uma razvijale za brzo i efikasno pamćenje, tako si nastajali i novi nači za prepisivanje, za različite merifetluke na ispitima.

Danas studenti i učenici imaju olakšan prstup podacima, ali i sadržaju koji treba reprodukovati na ispitima. Brojne studije potvrđuju da je razvoj novih tehnologija omogućio đacima i studentima lakše, pogodnije i brže načine za varanje na testu i ispitu, a da se ipak teže ovi načini otkrivaju nego ranije. Ne primer, bežične bubice za ispite su malih dimenzija i skoro su nevidljive, pri čemu profesor treba da uloži dodatni napor ne bi li otkrio studenta da vara na ispitu.

Koliko je danas prstup gradivu studentima olakšan i ne mora stalno da se odlazi u biblioteku, toliko su unapređeni načini za prepisivanje. Recimo, nekada su studenti i đaci pisali na dlanovima, ruci, kolenu, malim papirima, a danas toga više nema. Skripta u telefonu, bežične bubice za ispite, demagogija, samopouzdanje i dobar javni nastup doprineće da uspešno prođete na ispitu, a samim tim i da se na brzinu rešite napornog i teškog gradiva.

Svako se snalazi kako ume

Brucoši, oktobar, početak akademske godine, novi ljudi, novo okruženje, novi sistem rada… Svi koji smo već iskusili studenti život znamo koliko je nekada teško spremati dva ispita u isto vreme. Znamo i kako je kada je gust raspored ispita, a nema se mnogo vremena. Takođe, dobro znamo i da ipak ne treba propustiti i neko kulturno ili društveno dešavanje samo zato što je ispitni rok u toku, ipak se može odložiti učenje za jedan dan kasnije, zar ne?

Mnogi brucoši ni znaju šta ih je snašlo sa početkom prve akademske godine na fakultetu, ne znaju kako sistem rada funkcioniše, pa se prilagođavaju nešto duže. Ima i onih koji odmah traže prečice da bi stigli do položenog ispita. Neki su spretniji i snalažljiviji, pa odmah krenu da se raspituju o načinima za dobijanje željene ocene, o tome koliko je profesor zahtevan i da li može da prođe neka smicalica. Dok se većina brucoša uzda u svoje znanje, ima onih koje žele da olakašaju sebi posao, pa krenu da se raspituju o načinu na koji bežične bubice za ispite funkcionišu, da i su bežične bubice za ispite funkcionalne i koliko koštaju.

Primera prepisivanja i svakojakih snalaženja je mnogo, ali nekada i revoltirani studenti potraže lakši način do ocene. Ako posle dva, tri puta niste uspeli da položite određeni ispit, onda ne čudi što vam se po glavi mota misao o upotrebi bežične bubice za ispite. Kada već ne ide prirodno i ne pomaže učenje, onda se svako snalazi kako zna i ume. I to je u redu, sve dok ne bude uhvaćen u prevari. A ako ga uhvate, sankcije su zagarantovane, ne zaboravite!