Najbolji modeli mašina za pakovanje u otvorene vreće i njihova primena

Kada ste proizvođač poljoprivrednih dobara, domaćinstvo ili kompanija, uvoznik ili izvoznik, proizvode koje želite dalje da distribuirate morate prikladno upakovati. Bilo da je reč o žitaricama, zrnastim ili sitno zrnastim proizvodima, veštačkim đubrivima, peletu, stočnoj hrani ili hrani za pse i mačke, svakom proizvodu je potrebno pakovanje.

Tu na scenu stupaju mašine za pakovanje u otvorene vreće. U ovom tekstu ćete saznati sve o mašinama za pakovanje, popularno nazvanim pakerice. Objasnićemo princip rada, navešćemo najbolje modele i njihovu namenu, kao i prednosti posedovanja jedne ovakve mašine.

Šta su mašine za pakovanje u otvorene vreće?

Mašine za pakovanje u otvorene vreće su uređaji koji automatski vrše proces uvrećavanja. Maksimalni kapacitet punjenja koji mogu da dostignu je 800 vreća na sat, zavisno od modela za koji se opredelite, podešene brzine punjenja i materijala koji se pakuje. Pakerice poseduju automatske autokorektivne vage koje u kombinaciji sa dozirnim sistemima omogućavaju precizno punjenje u opsegu od 5 do 50 kg.

Pakerice pakuju brojne prehrambene proizvode (kafa, brašno, šećer, kakao, začini, brojne žitarice, leguminoze, voće, orašaste plodove), ali i hranu za životinje, ogrevni materijal, veštačka đubriva i drugo.

Na kom principu rade mašine za pakovanje?

Mašine za pakovanje u otvorene vreće rade automatizovano, a sačinjavaju ih sledeći elementi: koš sa mešačem, dozirni sistem, mehanizam koji oblikuje vreće, mehanizam za vertikalno ili horizontalno zavarivanje vreće (jaram) i povlakač folije.

Doziranje proizvoda

Dozirni sistem mašine može da se puni ručno ili pomoću pužnog transportera (puža). Dozirni sistemi mogu da budu zapreminski ili težinski, a koji će dozirni sistem biti instaliran na pakerici zavisi od vrste materijala koji treba da se puni u vreće. I zapreminski i težinski dozirni sistemi mogu imati vibrirajuće efekte, koji ubrzavaju protok robe.

Zapreminski dozirni sistem unapred odmerava željenu količinu robe mernom koficom ili brojem obrtaja zavojnog vretena koje transportuje robu. Težinski dozirni sistem odmerava željenu količinu robe putem autokorektivne vage.

Mehanizam rada pakerice 

Vertikalne mašine za pakovanje najčešće sadrže zapreminske dozirne sisteme. Cev dozirnog sistema je povezana sa ispusnim otvorom levkastog koša iznad kojeg se nalazi mehanizam za okretanje vretena. Vretena imaju spiralne kanale kojima se roba transportuje u kragnu. Mehanizam za okretanje vretena poseduje merač broja obrtaja koji zaustavlja punjenje, kada spirala kroz kragnu napuni vreću željenom količinom robe.

Zatvaranje vreća vrši se uz pomoć vertikalnog ili horizontalnog mehanizma za zatvaranje. Povlačenje folije za kese se može vršiti uz pomoć dve gumene trake koje se nalaze uz vertikalnu cev kragne ili uz pomoć mehanizma za horizontalno zavarivanje. Mehanizam za horizontalno zavarivanje drži vreću u čeljustima, zatvarajući punu i zavarivajući dno naredne vreće. Rad horizontalnog mehanizma vrši se putem pneumatskog cilindra.

Rad pakerice je automatizovan, a prisustvo zaposlenog osoblja gotovo da nije neophodno. Zaposleni koji rade na pakovanju treba samo da pune koš i uklanjaju napunjene vreće. Međutim i ovaj deo posla može biti automatizovan ako se u koš ugradi graničnik koji reguliše punoću koša, dok se napunjene vreće odnose putem trakastog transportera.

Koji su najbolji modeli mašina za pakovanje u otvorene vreće?

Među brojnim modelima mašina za pakovanje u otvorene vreće koje u ponudi ima Mirić servis kao najpopularnije i najprodavanije izdvajamo sledeće:

  • Mašine za pakovanje u Big Bag vreće pogodne su za pakovanje svih vrsta poljoprivrednih proizvoda. Merenje se vrši u džaku koji se puni, dok se punjenje vrši kroz ulazni ventil. Ove mašine su pogodne za pakovanje u Big Bag (džambo) džakove različitih dimenzija. Mašina može da napuni do 50 džakova na sat.
  • Mašine za pakovanje u otvorene vreće Bruto imaju kapacitet punjenja do 200 vreća na sat i automatski vrši proces uvrećavanja. Automatska korektivna vaga kombinovana sa dozirnim sistemom omogućava precizno punjenje u opsegu od 5 do 50kg. Pakerice Bruto pogodne su za pakovanje u papirne, PP ili PE vreće.
  • Mašine za pakovanje u otvorene vreće Mono Neto takođe su predviđene za pakovanje poljoprivrednih proizvoda. Imaju iste karakteristike kao i Bruto pakerica, s razlikom što se merenje vrši u mernoj kofici, a zatim se vreća puni unapred odmerenom količinom proizvoda. Pogodna je za pakovanje u papirne, PP ili PE vreće.
  • Mašine za pakovanje u otvorene vreće Duplex Neto služe za pakovanje svih vrsta poljoprivrednih proizvoda, bilo da su praškasti, zrnasti ili sitno zrnasti. Merenje se vrši u mernoj kofici, da bi se džak punio unapred odmerenom količinom materijala, naizmeničnim punjenjem i pražnjenjem mernih kofica. Duplex Neto model je pogodan za pakovanje u papirne, plastične i tekstilne vreće. Postoji i Duplex Neto Inox model, koji poseduje iste karakteristike, ali je napravljen od inoksa i predviđen za pakovanje agresivnih materijala poput mineralnog đubriva.

Zašto treba da investirate u kupovinu pakerice?

Kupovina mašine za pakovanje u otvorene vreće jeste investicija, ali investicija koja se isplati, a objasnićemo i zašto. Pakerice štede vaše vreme, novac i vaš trud. Pritom, sredstva za nabavku mašina i opreme za otpočinjanje biznisa možete tražiti od republičkih i pokrajinskih fondova, u vidu subvencija za preduzetnike.

Proces pakovanja je automatizovan i biće završen vrlo brzo – naravno, zavisno od količine materijala koji treba upakovati, ali svakako mnogo brže nego što biste ikada upakovali ručno.

Posedstvom jedne ovakve mašine ne morate da plaćate najamnu uslugu pakovanja velikim firmama koje poseduju pakerice. Možete celokupan posao završiti na sopstvenom gazdinstvu. Ne morate plaćati ni radnike na pakovanju – pakerice mogu ceo posao završiti samostalno.

Pravilno pakovanje sprečava kvarenje robe usled uticaja atmosferskih padavina, insekata i drugih potencijalnih opasnosti, te i na taj način štedi vaš novac.

Štede i vaš trud – nema potrebe da radite fizički zahtevan posao i manevrišete teškim vrećama, kad mašina sve to može učiniti umesto vas.

Još jedna prednost – zavisno od modela za koji se opredelite pakerice mogu pakovati proizvode u vreće manjeg ili većeg kapaciteta. Tako tržištu možete ponuditi veća i manja pakovanja – od 5 do 50 kg i izdvojiti se jedinstvenom ponudom.