Najbolji izbor za sve prostorije u kući: rolo zavese

Iako se može reći da su u modu ušle odavno, rolo zavese tek sada dobijaju sve veću – i zasluženu – popularnost na našem tržištu.

Ne samo što su sjajan dekorativni momenat, već su i izuzetno praktične jer mogu izvršavati sve namene roletni, što samim tim dodatno ostvaruje uštedu u okviru renoviranja enterijera.  Tačno je da postoje mnoge vrste zavesa kao što su zebra zavese, trakaste zavese, panelene, plise i druge ali rolo zavese su jednostavne tako dizajnirane da se mogu uklopiti u enterijer bilo koje prostorije. Namenjene su svim prostorijama u kući – a evo i kako da ih najjednostavnije uklopite.

Kako da uklopite rolo zavese u dnevnu sobu

Dnevni boravak često je prostorija najzahtevnija za uređenje u svakoj kući. Međutim, kako zavese dolaze na kraju, rolo zavese bi trebalo ukombinovati sa već izgrađenim stilom.

Njih ćete najlakše prilagoditi ako ih birate po boji. Njihova neosporno moderna forma uklapa ih u sve modernističke enterijere, te možete birati crne ili bele rolo zavese za sve minimalističke prostore, ili pak bež i braon nijanse za sve one enterijere u kojima dominira drvo ili kontrasti ovih boja.

Ujedno, rolo zavese mogu dodati i dinamiku dnevnoj sobi, te klasične crno-bele varijante (ali i sve druge kontraste) mogu osvežiti one u crvenoj, narandžastoj ili žutoj nijansi, odnosno bojama sunca.

Istovremeno, možete birati i šarene rolo zavese, ali ovom prilikom dizajneri savetuju da se okrenete krupnijim apstraktnim motivima.

Dalje, vaš prostor ne mora biti modernistički sređen da bi se rolo zavese uklopile u njega – naprotiv, ukoliko ih izaberete u pastelnim tonovima one će postati odličan ukras i svim retro dnevnim boravcima.

Najbolji izbor za spavaće sobe

Kako bi u spavaćoj sobi rolo zavese mogle obavljati i ulogu roletni, to će najbolji izbor za spavaće sobe biti one u tamnijim nijansama. Svakako, prvo na pamet pada crna, ali i tamna siva može biti podjednako praktična i pritom se odlično uklopiti u ovu prostoriju. Isto važi i za tamnu braon i bež, a ako želite da uredite enterijer po poslednjoj modi, onda će jednobojne bordo ili tamne zelene rolo zavese biti pravo rešenje za vas.

Rolo zavese za kuhinje i trpezarije

Kuhinje i trpezarije, posebno manje kvadrature, biće odlične prostorije za rolo zavese pre svega jer ostavljaju dovoljno prostora koji se vizuelno umanjuje platnenim zavesama – a poznato je da u okviru ovih prostorija uvek fali kvadrat više.

Ovde možete čitav dekorativni momenat ostaviti upravo ovom elementu enterijera, te birati rolo zavese sa sitnijim dezenima (štrafticama ili cvetićima, na primer), razigrane i u različitim bojama, od kojih bi bilo dobro da se na podlozi nađe najdominantnija boja u prostoru. Odlično se kombinuju i sa rasvetom, pa tak i na to obratite posebno račune. Na primer, savršeno rešenje mogu biti LED trake koje ćete postaviti u prostoriji i koje će uz izabranu zavesu prostoriji dati crtu jedinstvenosti.

Ukoliko ne možete bez platnenih zavesa, trebalo bi da znate da se jednobojne rolo zavese u nekoj jarkoj boji – crvenoj, primera radi – odlično uklapaju uz klasične karirane zavese za ovakve prostore, koje obično dosežu do prozorske daske.

Odgovarajući odabir za dečje sobe

Kako se dečje sobe najčešće rade u pastelnim bojama kao osnovama za razne druge detalje, to će rolo zavese u istim nijansama biti pravo rešenje za ove prostorije. Osnovna bela je takođe dobar odabir jer se lepo slaže uz sve verzije platnenih zavesa, ali mi vam mi kao najpopularnije preporučujemo teget tonove za sobe za dečake – kojima u tom slučaju i ne trebaju platnene zavese – odnosno, tamno-ružičaste za devojčice.