Na šta treba obratiti najveću pažnju kada renovirate svoj dom

Renoviranje doma nikada nije jednostavno, niti najmanje lako, već je uvek za ceo taj proces potrebno dosta vremena, od trenutka kada krenete da planirate, preko radova do njihovog završetka. Naravno, renoviranje se nekada odnosi na neke manje, unutrašnje promene koje se rade zbog nekih kvarova, potrebnih promena radi lakšeg funkcionisanja, a nekada su razlozi isključivo estetske prirode.

No, bez obzira na to koji vas razlozi navode na to da renovirate svoj dom, uvek bi trebalo da radite ono što je primarno i najvažnije po kvalitet vašeg života, a ukoliko niste najsigurniji šta tu sve spada, onda evo spiska koji će vam poslužiti da štiklirate svoje potrebe i već odmah započnete dalja planiranja i radove.

Termoizolacija

Jedna od najbitnijih stvari kod svakog doma jeste izolacija, odnosno, termoizolacija. Na prvom mestu, kuća koja poseduje termoizolaciju sačuvana je od spoljašnjih faktora kao što su kiše i snegovi koji stvaraju vlagu, što dalje nagriza i uništava zidove doma od spoljašnjosti ka unutrašnjosti. Uz to, podjednako važan deo jeste taj da se termoizolacija radi zbog toplote u celom domu, jer ona obezbeđuje da se vaš dom lakše zagreva u hladnim, zimskim mesecima, da toplota bude dugo u njemu, te da se temperatura održava istom bez ikakvih problema. Naravno, tu je i faktora uštede, budući da ćete uz termoizolaciju trajno smanjiti troškove za grejanje, bez obzira na koji način grejete svoje prostorije u kojima borovite.

Fasade i boje za spoljašnje zidove

Termoizolacija predstavlja dodatne slojeve na sagrađene zidove kuće, recimo, a na kraju, kao završni rad te izolacije, ali i završni rad u estetskom smislu, jeste fasada. Odabir fasade, toga kako će izgledati, da li će biti ravna, neravna, sa nekim bordurama i ukrasima, odrediće svakako samo vaš ukus i neke potrebe, baš kao i to kakve ćete boje za spoljašnje zidove odabrati. Veoma je bitno u tom smislu da boje za spoljašnje zidove budu u nijansama koje vama odgovaraju, ali i da to budu boje koje će na vas delovati pozitivno, opuštajuće, jer su to površine u koje ćete najviše gledati u većini vremena. Pored toga, bitno je da boje za spoljašnje zidove budu visokog kvaliteta, kako ne bi ubrzo izbledele, orunile se, što znači da uvek na prvo mesto stavite kvalitet, pa tek ono što se vama dopada i šta biste želeli da imate u tom vidnom, estetskom smislu.

Grejanje

Kada je u pitanju renoviranje doma, ono najvažnije kada je spoljašnjost u pitanju jesu radovi na izolaciji i fasadama, kao i to da krov bude savršeno urađen, bez ikakve bojazni da će propustiti vodu.

No, sledeći, najvažniji korak jeste briga o načinu na koju se dom greje tokom zimskim meseci. Negde ste pola posla završili kada ste uradili dobru termoizolaciju, ali sledeći korak jeste odabir načina grejanja. U zavisnosti od toga koliko prostorija imate u svom domu, u odnosu na svoje mogućnosti i želje, ali svakako je potrebno da se posavetujete sa stručnjacim, sve troškove ugradnje i potrošnje da stavite na papir, te da nakon toga uradite ono za šta ste uvereni da vam je najisplativije, a opet najbolje za održavanje potrebne temperature u domu.