Mogu li selidbe da prođu bez stresa? Saveti za lakše preseljenje

Selidbe nisu bez razloga svrstane na treće mesto na listi najstresnijih perioda, prema psiholozima. Sama promena životnog prostora i stupanje u nešto novo, ma koliko radovalo, ujedno je i stresno, jer zahteva ponovno prilagođavanje.

Naš narod je još davno smislio poslovicu Ko se seli, taj se ne veseli, a da selidbe mogu da prođu i brže i lakše, dokazaćete ukoliko primenite savete koje Vam prenosimo.

Blagovremeno se pripremite

Početi na vreme primarno je u procesu selidbe, a pritom ne mislimo samo na pakovanje.

Naime, veoma je važno da pre svega izmerite dimenzije u novom stanu ili kući u koju se preseljavate, kako biste znali da li ćete moći da postavite sve stvari koje želite iz starog doma. Takođe, za selidbe je i veoma bitno znati i širinu hodnika i vrata, kako biste blagovremeno isplanirali kako ćete uneti stvari u zgradu ili kuću.

Na vreme vidite i gde su prodavnice i banke u blizini Vašeg novog doma, kako ne biste lutali i tražili osnovne potrpeštine odmah pošto se doselite. Kako selidbe podrazumevaju i promenu adrese, blagovremeno ovaj podatak promenite u svim potrebnim dokumentima.

Za sam kraj, tik pred pakovanje, počnite da odvajate stvari koje nećete poneti. Selidbe su uvek lakše i jednostavnije sa manje stvari, te je važno da pobacate ono što Vam ne treba ili da darujete u dobrotvorne svrhe sve od knjiga, garderobe i ostalih predmeta.

Ambalaža i kutije za selidbe + pakovanje

Pošto nabavite kutije za selidbe, počećete sa procesom pakovanja. Sve stvari koje su lomljive uvijajte u stare novine i reklamni materijal, te ovo ne bi trebalo da bacite prilikom prvog sortiranja stvari i smanjivanja gomile.

Selidbe mogu olakšati i velike kese, poput onih za đubre, u koje možete smestiti mekane stvari, poput garderobe i posteljine.

Za kutije je važno da ih ne prepunite kako bi se lakše prenele i kako biste stvari u njima sačuvali od oštećenja. Označavajte ih kako po stvarima u njima, tako i po sobama. Mnogo je bolje u jednu kutiju spakovati sitnice koje su možda nespojive, ali se sve nalaze u dnevnoj sobi, jer ćete tako ubrzati proces selidbe i raspakivanja u novom domu.

Odvojte najvažnije stvari

Za sam kraj, u jednu kutiju ili kofer odvojte najvažnije stvari. Nakon selidbe u novi dom bilo bi dobro da odmah znate gde Vam se nalaze najvažnija dokumenta, novac i ostali bitni papiri.

Takođe, bilo bi dobro da Vam pri ruci budu i stvari za prva dva dana u novom domu, poput odeće, kozmetike i peškira, kako biste se lakše snašli dok se raspakujete.

Ugovorite agenciju za selidbe

Blagovremeno bi bilo dobro da ugovorite i agenciju za selidbe, kako biste ubrzali čitav proces. Manje će Vas koštati nego da se sami preseljavate kolima, jer ćete pored plaćanja goriva ovako izgubiti i dragoceno vreme.

Važno je samo da agencija za selidbe dobije precizne informacije o adresama i količini stvari, te da se proveri da li je omogućen parking ispred zgrade ili kuće kako bi se proces selidbe srećno okončao.