Kako vratiti nekadašnji sjaj starom nameštaju

Restauracija starog nameštaja može biti težak i dugotrajan proces. I ponekad rezultati nisu tako sjajni koliko ste se nadali. Ono što bi većina nas da izbegne u takvim prilikama, kada se odluči da osveži svoj npr. trpezarijski sto i stolice, su hemijska sredstva. Može da opterećuje i pravilo da nameštaj treba vratiti u njegov izvorni oblik. Ukoliko vaši komadi nemaju antikvarnu vrednost, opustite se, i samo popravite trenutno stanje stvari.

Da bismo ipak znali šta tačno treba da radimo, obratili smo se ekspertu Kevinu Sautviku, specijalisti za restauraciju nameštaja. Njegova uža  specijalnost  je konzervacija i restauracija starina i obrada svega od drveta. Kevin se  više od 20 godina bavi ovim poslom, i podučavanjem drugih o završnoj obradi i popravci. Pokazaćemo vam njegove  savete za čišćenje, popravku i obnavljanje, bez svih neurednih hemijskih odstranjivača i dosadnog brušenja. Uštedećete vreme, i spasiti se nerviranja. I pošto ćete u velikoj meri očuvati karakter originalnog završnog sloja, vaš nameštaj će zadržati svoju lepotu. Moramo samo da napomenemo da ukoliko  mislite da je vaš komad nameštaja dragocen antikvitet, konsultujte stručnjaka pre nego što učinite nešto.

Temeljno čišćenje je važan prvi korak u svakom projektu obnove nameštaja. Uklanjanje decenijskih  prljavština često vraća većinu originalnog sjaja. Kevin kaže da je možda teško poverovati, ali je prvi savet za svakoga od nas  da dobro opere nameštaj sapunom i vodom. On preporučuje tečnost slano- slatkog soka, pomešanog sa vodom. Koristite je u onoj količini koju bi koristili da perete suđe. Površine nežno čistite sunđerom, dok četkica radi odlično za čišćenje rezbarije i lajsni. Kada završite sa čišćenjem, isperite površinu pomoću sunđera i bistre vode. Zatim je osušite čistim peškirom.

Obnovite boju sa gelom

Neverovatno je kako lako može da se pomoću gela obnovi umoran izgled drvenog nameštaja. Ključni deo, i svetla tačka celog poduhvata, je u tome što  ne treba da uklonite staru završnu obradu kako bi ovo funkcionisalo. Kevin nam je dao primer izbledelog hrastovog stola. Stavio je na meku krpu taman gel i naneo  ga na površinu. Transformacija je bila neverovatna.  Naravno, mrlja gela neće eliminisati mrlje  ili pokriti sve nedostatke, ali će sakriti fine ogrebotine i promene boje. Postoje i drugi proizvodi, ali Kevin preferira gel, jer smatra da je sa njim najlakše kontrolisati željenu nijansu boje. Takođe, pošto se ne topi sasvim lako, mrlja gela je donekle reverzibilna. Pre nego što se osuši, možete ga ukloniti mineralnim sredstvima za čišćenje, ukoliko vam se ne sviđaju rezultati.

Popunite male pukotine

Ako na vašem nameštaju pronađete sitne pukotine nakon nanošenja završne obrade, popunite ih sa obojenim  voskom za popravke ili olovkama za punjenje  (naći ćete ih u kućnim centrima i prodavnicama boja).

Oslobodite se udubljenja

Često se možete osloboditi malih udubljenja tako što ćete ih pokvasiti. Vlažnost olakšava povratak  slomljenih drvenih vlakana natrag u njihov izvorni oblik. Vlaga mora proći kroz drvo kako bi ovo funkcionisalo. Završna obrada sprečava prodiranje vode, tako da Kevin predlaže da napravite gomilu malenih proreza brijačem, kako bi voda prodrla. Nakon što zasečete sečivom, napunite vodom i sačekajte dok se ne osuši. Ako je udubljenje manje duboko, ali i dalje vidljivo, možete ponoviti proces.