Kako teče proces lečenja visokog krvnog pritiska

Visok krvni pritisak može da se reguliše, to je važno da znate. Dakle, kada se jednom javi, važno je da odmah  odmah krenete ka izlečenju i da tome budete posvećeni. Visok krvni pritisak se neće odmah sam od sebe izlečiti, niti će biti dovoljno da samo pijete lekove, toga budite svesni. Veliku grešku pravite ukoliko nastavite da se pridržavate nezdravih navika, lošeg načina života, loše ishrane… Dakle, kada se javi visok krvni pritisak, to je alarm, morate da reagujete i da nešto menjate. Promena nekada neće biti laka, ali će voditi ka izlečenju i to treba da vam bude jak motiv da uspete i da jednostavno promenite svoj život na bolje.

Lekovi, ako doktor preporuči

Vrlo je važno da znate i da se pridržavate pravila da kada se javi bilo koja bolest ili nelagoda morate da se obratite lekaru. Nemojte sebi da određujete dijagnozu i ne smete sami sebi da prepisujete lekove, odnosno da ih uzimate na „svoju ruku“. Visok krvni pritisak se leči lekovima i to je sasvim u redu, ali to mogu biti isključivo lekovi koje vam je lekar prepisao.

Više je vrsta lekova koji se koriste za lečenje povišenog krvnog pritiska, ali samo će lekar na osnovu postavljene dijagnoze i svih ostalih faktora odrediti koji je pravi za cas. To znači da lečenje krvnog pritiska pre svega počinje razgovorom sa lekarom, zatim pregledom i prepisivanjem određenih lekova.

Postoje i brojni prirodni lekovi koji vam mogu pomoći u borbi protiv visokog krvnog pritiska, a nešto više o tome možete pročitati ovde.

Smanjenje težine

Regulisanjem telesne težine ćete donekle uspeti da regulišete i visok krvni pritisak. Dakle, morate da pokušate da izgubite kilograme, ali na jedan prirodan i zdrav način. To ne znači da treba u potpunosti da se ograničavate, suzdržavate od hrane i gladujete, već treba da povedete računa kada je vaša ishrana u pitanju. To znači da treba da smanjite pre svega unos hrane. Zatim, treba da obratite pažnju na to šta jedete. Savetuje se da jedete što više povrća, svežeg ako možete, zatim različite vrste jela koja nisu začinjena, i nisu previše slana. Šećer pokušajte da izbegavate što je više moguće. Kada se okrenete malo zdravijem načinu ishrane i kilogrami će krenuti da se tope, pa će tako visok krvni pritisak biti sve niži.

Izbacivanje najvećih „zagađivača“

Alkohol i cigarete definitivno morate da izabcite. Ukoliko ne možete u potpunosti da ih izbacite, onda pokušajte da ih svedete na minimalne količine. Ovo su zaista najveći zagađivači vašeg organizma i mogu da utiču da se i mnoge druge bolesti razviju, poput povišenog holesterola, a ne samo visok krvni pritisak.

Vežbanje i fizička aktivnost

Vrlo je važno da vežbate, da se krećete, da stalno budete u pokretu. Ako nikada niste vežbali, onda treba da krenete, ali polako i oprezno. Krenite sa brzim hodanjem, zatim pređite na trčanje, zatim na neke organizovane vežbe i slično. Polako ćete se navići na tempo i onda nećete moći da zamisliti svoj život bez fizičke aktivnosti i vežbanja. Ukoliko imate još neki zdravstveni problem, konsultujte se sa lekarom oko toga koji bi bio odgovarajući tempo za vas i koja vrsta aktivnosti.