Kako opremiti sobu za mališane

Uređenje sobe za mališane poseban je izazov za sve roditelje. Nije lako uskladiti dečije želje, a u isto vreme biti  i racionalan. Ukoliko na internetu pretražujemo slike dečijih soba, lako možemo pasti u depresiju, jer bismo i mi voleli da naše devojčice imaju krevete u obliku dvorca ili dečaci u obliku automobila, ali znamo da to nije praktično i da takva neobična rešenja deca brzo prerastu. Dečija soba nikako ne treba da bude monotona i jednolična, da liči na sobu za odrasle, ali ne treba ni preterano eksperimentisati.

Boje zidova

Kada je u pitanju dečija soba, što se tiče boje zidova, sve je dozvoljeno. Ukoliko sobu dele dečak i devojčica, možete muški kutak obojiti u plavu, a ženski u roze ne brinući pri tom da će soba izgledati prešareno. Možete se odlučiti i za belu boju zidova, ali u tom slučaju nameštaj, zavese i tepisi treba da budu veselijih  boja. Decu ćete obradovati ako se odlučite za foto tapete sa motivima koje oni vole, bilo da su to životinje, automobili, likovi iz omiljenih bajki, crtanih filmova i  sl. Foto tapete se obično postavljaju samo na jedan zid, dok se ostali zidovi farbaju u boju koja se slaže s bojom samih foto tapeta. Ako želite nekim detaljem da osvežite zidove dečije sobe i učinite ih maštovitim, izaberite stikere ili nalepnice koje se lako i brzo lepe, a oduševiće vaše mališane bez obzira na uzrast.

Kreveti

Prilikom izbora kreveta akcenat pre svega treba da bude na dobrom i kvalitetnom dušeku i ovde ne treba štedeti, jer je deci  nesmetan san i odmor neophodan za pravilan razvoj. Da li ćete izabrati krevete na sprat ili one iz kojih se drugi krevet izvlači kao fioka ili će u pitanju biti pojedinačni kreveti, zavisi pre svega od veličine sobe. Praktično rešenje je i krevet na sprat ispod kog se nalazi radni prostor – sto, stolica, police. Obratite pažnju na to da ne uzimate krevete malih dimenzija, koji će trenutno odgovarati deci, već da oni budu veći da ih mališani ne bi ubrzo prerasli. Posteljina može biti po želji vašeg deteta, jer će lakše utonuti u san uz omiljene junake na njoj.

Radni prostor

Za predškolce i školarce je uz igru podjednako važno, ako ne i važnije, učenje, pa zato radni prostor mora biti dobro osvetljen, dovoljno prostran i bez suvišnih detalja koji će remetiti dečiju pažnju i koncentraciju. To svakako mora biti kutak koji će deci biti privlačan i u kom će rado provoditi vreme. Da bi se tako nešto postiglo, odlučite se za udobne stolice, zanimljive lampe i praktične police za odlaganje knjiga i školskog pribora…

Tepisi i zavese

Završni sjaj dečija soba dobiće izborom odgovarajućih i, pre svega, zanimljivih zavesa i tepiha. Ukoliko ste se odlučili za svetlije zidove i nameštaj, ovde možete pustiti mašti na volju i birati šarene dezene. U zavisnosti od uzrasta vaše dece, može zavisiti i izbor tepiha. Za decu mlađeg uzrasta možete birati tepihe sa crtanim junacima ili motivima grada, trkačke staze i slično, jer za najmlađe tepih nema samo dekorativnu ulogu, već je i prostor za igru i zabavu. Stariji će možda izabrati tepih sa obeležjem omiljenog fudbalskog kluba. Bez obzira na dezen, oblik i boju, presudan faktor u odluci ipak treba da bude kvalitet i način održavanja samog tepiha, jer je bitno da se fleke sa njega skidaju lako i brzo.  Uz to je dobro uzeti tepih nižeg flora, pošto manje skuplja prašinu. Zavese, takođe, mogu biti sa omiljenim junacima, samo je bitno voditi računa da propuštaju dovoljno svetlosti.

Uz naše savete i vaš entuzijazam i maštu dečija soba biće kao iz snova.