Kako izabrati auto školu?

Ukoliko ste se odlučili da počnete sa obukom za vožnju, odnosno ako ste došli do tog dela života gde želite da vozite kola – pod obavezno je da se odlučite i za neku od mnogobrojnih auto škola.

Postoji ogroman broj auto škola, ali kada malo bolje sagledamo situaciju videće se da nije svaka toliko vrhunska i kvaliteta, i da samo mali broj njih može da stekne Vaše poverenje, tačnije da se odlučite upravo za njih.

Saveti za odabir auto škole

Morate da budete izuzetno kritični kada se odlučujete u kojoj ćete auto školi ići da učite i polažete za dobijanje dozvole. Prvo što možete da uradite je da se raspitate među svojim krugom prijatelja, oni Vam svakako mogu dati dobre savete, pre nego što se uputite u dublje vode. Tu je i problem cene, po novom zakonu, od nedavno, cena čitave obuke je znatno porasla. Nije svako spreman da uloži toliki novac u auto školu.

Cene se neće razlikovati od auto škole do auto škole u nekoj znatnoj meri, ali kvalitet instruktora i predavača sigurno može i mora da ima značaja prilikom odabira iste. Prilikom odabira, proverite kojim sve rutama, odnosno putanjama instruktori vode buduće vozače, kako biste stekli utisak koliko dobro možete zapravo da naučite da vozite na tim časovima.

Takođe, bitan deo je i teorijska nastava u auto školama. Prvo mora kandidat odlično da savlada vožnju u teoriji kako bi bio kasnije i solidan vozač. Ne može se ulazizi u saobraćaj ako ne znamo pravila, ako ne razumemo šta je to kružni tok i ko kada ima prednost.

Prilikom upisa obratite pažnju na sledeće stvari

Cena čitavog kursa je jeftinija u velikim gradovima, jer tamo ima veće konkurencije. Ukoliko ste iz manjeg naselja, nažalost, moraćete da platite malo više. Kada birate auto školu, birajte je tako da Vam ona omogućava vožnju po svim vrstama puteva, da budu uključeni i kružni tokovi, i putevi sa više traka, kao i dosta semafora i znakova za zaustavljanje i ostala upozorenja.

Takođe, značajno je da odaberete auto školu koja  bi se prilagodila Vašim mogućnostima, tačnije vremenu časova vožnje i teorije kada Vi imate vremena.

Nije svaka auto škola takva, neke jednostavno daju svoje termine, pa ukoliko ste u mogućnosti doći ćete, a ako ne, oni će reći da ste Vi na gubitku.

Raspitajte se o svemu pre upisa

Kada ste se odlučili za određenu auto školu, idite kod njih i raspitajte se da li ispunjavaju sve propisane uslove za ovaj posao koji obavljaju. Kasnije, već prilikom prvih časova vožnja na poligonu ćete primetiti koliko ste i kako ophodi Vaš instruktor sa Vama.

Ukoliko Vam se to ne bude dopadalo, odmah mu morate dati do znanja, ili u samoj auto školi možete da dati svoje razloge šta i zbog čega Vam se ne sviđa, odnosno šta smatrate da ne radi kako treba. Ljubaznost i strpljenje moraju da budu od krucijalnog uticaja kod instruktora.

Nije svako rođen kao vozač, a i vožnja se uči i uči, kako u praksi tako i u teoriji, a to sve znači da je to proces koji zahteva vreme.