Kako do posla u Americi i Kanadi

Čikago
Čikago

Kada čujete da neko traži posao u Americi i da želi da ode u Ameriku, prva pomisao je za vas work and travel program. Ovaj program nudi posao pre svega studentima koji žele da odu u Ameriku i rade kakve sezonske poslove, ali i da pored toga što žele da dobro zarade, žele i da vide i obiđu što je više moguće znamenitosti, pa i da otkriju kako to Amerikanci žive.

Amerikanci posebno vole strance koji dolaze da rade sezonske poslove, pre svega jer su oni, a naročito Srbi, izuzetno vredni, marljivi i odgovorni i žele raditi dva ili tri posla, za razliku od Amerikanaca koji su pomalo lenji da se prihvate tih, za njih slabo plaćenih poslova. Smatra se, ipak, da je posao u Americi malo teže naći nego što je to bilo nekada.

Veoma je poželjno imati dobru biografiju. Ako ste student, ono što je za vas bitno je da napišete da imate ma kakvo radno iskustvo, jer oni to vole da vide u vašoj biografiji. Ako znate engleski jezik to vam je jedan veliki plus, mada i ako ga ne znate, i dalje nije sve izgubljeno i ima nade za vas.

Još ste u boljoj poziciji ukoliko niste preterano probirljivi kada je u pitanju grad u koji odlazite ili posao koji biste radili.

Veoma velika berza poslova postoji za Aljasku u koju odlazi najviše naših državljana, zatim tu su i Zapadna obala, Kalifornija, Kanada. Najtraženiji poslovi su poslovi ugostitelja, konobara, spremačica, ali i spasilaca, prodavaca i bebisitera.

Najčešće ljudi iz naše zemlje odlaze u potrazi za sezonskim poslom, koji traje od 3 meseca do jedne godine, a plata nikada nije ispod 7 dolara po satu. Ipak, plata će vam biti bolja u zavisnosti od stručne spreme, mesta gde ste zaposleni, dela države, ali i vašeg poznavanja engleskog jezika, iskustva, truda i želje za napredovanjem.

Oni koji su u našoj zemlji stekli visoko obrazovanje, tj imaju završene fakultete, moraju da prođu upoređivanje „vrednosti“ diploma kako bi im one mogle biti priznate u Americi. Ono što vam je u bilo kom slučaju definitivno potrebno jeste viza za Ameriku i u tome vam mogu pomoći poslodavci, a naravno obavezno je proći i ambasadu i sve ozbiljne procedure koje vas očekuju pre odlaska na daleki put.

U Americi se, kako kažu oni koji su je posetili, sve vrti oko novca. Možete raditi i po dva ili više poslova, ali bitan je samo rad. Stoga, oni najambiciozniji i najvredniji definitivno prolaze.

Kada je u pitanju posao u Kanadi najbolju zaradu smatra se imaju medicinski radnici. Lekar zaradi mesečno i do 10 000 evra. Najslabije plaćen posao je posao čistačice, koja na mesečnom nivou zaradi oko 1200 evra. Posao u zdravstvu je kao što smo i pomenuli najplaćeniji i najtraženiji, ali isto tako i osobe sa poznavanjem informatike mogu naći posao i dobru platu.

Iako su standardi veoma visoki i život skup, ipak je moguće lepo živeti pa čak i uštedeti u Kanadi. Za kanadu vam je, pored diplome koju biste morali nostrifikovati, potrebno i odlično poznavanje jezika, engleskog ili francuskog, iskustvo, snalažljivost, prilagodljivost, zainteresovanost za rad, ali i dobre preporuke.

Za radnu vizu koju vam je potrebno da dobijete, u velikoj meri zaslužni su poslodavci, dok državljanstvo jedne od najbogatijih zemalja koja prima godišnje oko 250 000 ljudi, dobijate nakon tri godine boravka u njoj, i to naravno uz mnoštvo neophodnih uslova koje morate da ispunite.