operacija kapaka

Kako da se rešite spuštenih kapaka za sva vremena?

Savremen način života koji podrazumeva da najviše svog vremena provodimo u zatvorenim prostorijama poput kancelarija, a premalo u prirodi na čistom vazduhu, u priličnoj meri utiče na stanje naše kože, posebno kože lica.

Još ako ovome pridodamo loše navike poput nezdrave ishrane, nedovoljnu fizičku aktivnost, kao i zavist od nikotina ili alkohola, samo dodatno možemo pogoršati trenutno stanje koje će se direktno odrazititi na našu kožu. 

Zbog svega ovoga nastaju prve vidljivije bore na licu kao i tamni podočnjaci koji znatno narušavaju izgled svake žene koji nemaju veze sa godinama već upravo sa načinom života. Danas žene pored brojnih obaveza, svakodnevnog stresa, uspevaju da pomoću određenih medicinskih metoda i kozmetičkih preparata održe prirodni balans kože adekvatnom negom. Neke od njih se podrvrgavaju ozbiljnijim tretmanima kao što je operacija kapaka ili botoksu. 

Koji su glavni razlozi pojave spuštenih kapaka?

Možemo zaključiti da su oči definitivno najosetljiviji predeo na licu na kome se najpre mogu videti znakovi umora kao i starenja kože. Mnoge žene imaju problem spuštenih kapaka koji nastaje usled viška kože na ovom predelu i samim tim nisu zadovoljne svojim trenutnim izgledom i čine sve što je u njihovoj moći da se zauvek reše ili ublaže ovu vrstu estetskog problema. 

Pored životnih navika, genetika takođe ima veliki uticaj. Ukoliko vam neko u bližoj porodici ima podočnjake ili problem spuštenih kapaka, postoji velika verovatnoća da i vi budete kandidat za dobijanje istih. Sve ovo ne treba puno da vas brine s obzirom da estetska hirurgija napreduje iz godine u godinu. Danas mnoge privatne klinike koriste savremene i inovativne metode za podmlađivanje kože lica koje daju odlične rezultate.  

Na koji način se sprovodi operacija kapaka?

Za operaciju kapaka, važno je da izaberete odgovarajućeg estetskog hirurga koji ima višegodišnje iskustvo u ovoj hirurškoj sferi. Operacija se može sprovesti kako na gornjim tako i na donjim kapcima. Mnoge žene se odluče da odjednom odrade obe intervencije-operaciju gornjih kapaka i operaciju donjih kapaka.

Sama intervencija podrazumeva uklanjanje viška kože ili masnog tkiva uz mali rez nakon čega će vam se javiti ožiljak koji će vremenom nestati. Svi pacijenti se prilikom operacije podvrgavaju lokalnoj anesteziji što praktično znači da mogu da prate čitav operativni tok.  

Stučan naziv koji se upotrebljava u ovoj oblasti jeste blepharoplastica. Danas se možete prepustiti ovoj metodi u nekoj od najpoznatijih hirurških klinika koje posluju već desetine godina na našem području i imaju veliki broj zadovoljnih korisnika. 

Postoji li mogućnost bilo kakvih komplikacija?

Ako malo razmislite, shvatićete da se operacija sprovodi na jednom od najosetljivijih predela lica i da samim tim morate biti vrlo obazrivi kom hirurgu ćete ukazati svoje poverenje. Ukoliko se prepustite nedovoljno stučnoj osobi koja nema dovoljno iskustva u ovoj grani, rizikujete svoje zdravlje ali isto tako vas to može koštati dodatnog novca za korekciju. 

Genaralno, kada se operacija izvede uspešno, već nakon nekoliko dana idete na skidanje konaca. Tada će se već prvi rezultati videti a hirurg će vas uputiti na dalji postoperativni tok. Stavljanje hladnih obloga kao i nošenje zaštitnih naočara prilikom svakog izlaska napolje je nešto što će vam preporučiti svaki dobar hirurg.