Kako da promenite izgled spavaće sobe, ali i bilo koje druge prostorije u nekoliko koraka?

S vremena na vreme, svima nam je potrebno “nešto” da nas pogura, razbije monotoniju, osveži dan, donese nam potrebne promene i novine. Ipak, često na raspolaganju nemamo baš mnogo toga što nas instant može zadovoljiti u tom pogledu, odnosno, ako utehu ne tražimo u menjanju svog fizičkog izgleda ili načina na koji se oblačimo, onda je možda možemo pronaći u preuređenju naših domova jer svaka promena prija, pa makar bila i ovako bezazlena. 

Danas ćemo se pozabaviti izgledom spavaće sobe u kojoj, ruku na srce, volimo da provodimo najviše vremena, ali korake do željene promene koje ćete otkriti u nastavku, lako možete primeniti i na bilo koju drugu prostoriju. 

Promenite raspored stvari u sobi

Iako bismo svi voleli totalni “makeover” ne samo spavaće sobe, već i celokupnog doma, teško da baš uvek imamo mogućnosti za to kada nam na pamet padne da bi nam prijala neka promena, pa makar bila i ovog tipa. Ipak, ono što uvek možemo da uradimo jeste da smislimo šta ćemo sa stvarima sa kojima već raspolažemo, a koje se mogu drugačije rasporediti ili ukrasiti. Zato, za početak počnite od promene rasporeda svega što imate u sobi kako biste stvorili više prostora, bolje i funkcionalnije rasporedili sav nameštaj, ali i kako biste prividno dobili potpuno novu sobu za odmor!

Osvežite izgled starog nameštaja

Sada kada ste pronašli novu formu svoje spavaće sobe, vreme je da počnete da menjate sve što vam je na raspolaganju. Ukoliko vam smeta stari nameštaj, a mebl štofovi kojim su obučeni krevet, fotelje i slični komadi vam više ne deluju toliko atraktivno, možete ih zameniti novim. 

Mebl štofovi kojim ćete presvući stari nameštaj će ga odmah učiniti novim, osveženim i drugačijim, a vama će takva promena i te kako prijati. Nema potrebe za novim, skupocenim nameštajem kada vam isti efekat mogu pružiti i mebl štofovi najrazličitijih boja i dezena. Ukoliko ste do sada “ubijali” prostor tamnim bojama, mebl štofovi u veselim, svetlim nijansama mogu doći kao pravo osveženje koje vam je nedostajalo! 

Unesite (nove) boje u enterijer

Isto pravilo važi i za ostatak vaše spavaće sobe ili bilo koje druge prostorije – promena boja koje se nalaze u enterijeru su ponekad sve što je potrebno da vaš dom izgleda bolje, ali i da se vi sami bolje osetite. 

Zato, razmislite na koji način možete da unesete (nove) boje u svoju spavaću sobu – da li preko boje posteljina za krevet (a menjanjem posteljine ćete svojoj sobi obezbediti svaki put drugačiji efekat), da li preko zavesa, jastučića, lampi ili drugih detalja – imate zaista mnogo izbora. Složićemo se, posteljine u određenim bojama ili dezenima i temama, zaista će učiniti vašu sobu drugačijom svaki put, ali pre svega ličnom, ukoliko su vaš izbor posteljine sa motivima koje najviše volite i koji vas najbolje opisuju. 

Obratite pažnju na detalje

Detalji su definitivno najlakši način da osvežite izgled baš svake prostorije u domu, koji god da su detalji u pitanju. Zanimljive police na koje ćete naređati umetnički dizajnirane ramove sa slikama, omiljene knjige ili biljke uvek su zanimljivo rešenje, baš kao i interesantne lampe (podne, zidne ili stone), pažljivo uređeni stočići, razni ukrasi, suveniri sa putovanja i slično. Pa čak i ukrasne kutije u koje ćete sakriti sve što trenutno skuplja prašinu mogu dobro da posluže!

Ne zaboravite “prazne” površine

Na kraju, potrudite se da ništa ne ostane potpuno prazno. Čak i najminimalističkije uređen enterijer će izgledati znatno bolje ako prazan pod ukrasite odgovarajućim tepihom ili stazom, a prazne zidove slikama koje se uklapaju u stil uređenja koji želite da zadržite. Ukoliko razmišljate na ovakav način, vaš enterijer neće izgledati nedorečeno, već savršeno skockano!