Kako da potrošite što manje na renoviranje stana, a da sve deluje moderno

Ukusi se razlikuju i enterijerskih stilova je gotovo bezbroj, ali je sasvim sigurno da renoviranje stana nećete planirati tako da Vaš prostor deluje jeftino i neuredno.

Čak i ako nemate veliki budžet, postoje trikovi da renoviranje stana sprovedete sa manje novca, a da čitav prostor deluje skupo i, ako tako budete želeli, luksuzno.

Svakako, sve one ozbiljnije i obimnije poslove trebate prepustiti profesionalcima kao što su električari, moleti, vodoinstalateri, dok neke svakako možete i sami uraditi.

Podne obloge

Kako se kompletno renoviranje stana uglavnom započinje najpre od poda, umesto parketa ili nekog skupog drveta razmislite o laminatu koja je dosta jeftiniji, a veoma uspešno imitira gotovo svaku skuplju podnu oblogu.

Ne morate se ograničiti na onaj laminat koji deluje poput klasičnog parketa, već možete birati i onaj koji ima veće pločice i uspešno imitira teksturu određene vrste. Tako će se na renoviranje stana već na prvom koraku manje potrošiti, a sve će delovati mnogo skuplje nego što zapravo jeste.

Nova boja zidova

Pre nego što započnete renoviranje stana, trebalo bi da definišete stil ka kom ćete ići, i prema njemu izaberete nove boje svojih zidova. Krečiti, naravno, možete i sami, ali imajte na umu da ne birate čistu belu boju zidova, već je skuplje delovati ako idete ka „prljavoj“ beloj ili bež, što će ujedno i skuplje delovati. Deo radova vezanih za renoviranje stana tako će biti i znatno jeftiniji, jer se ovakvi zidovi neće prljati i duže će trajati.

Izbegavajte jarke boje, jer one deluju jeftino, već birajte pastelne tonove ili svetlu sivu nijansu, koja može i najgori prostor učiniti izuzetno luskuznim.

Povećavanje prostora

Ako je ovo izdvoljivo, renoviranje stana nastavite proširivanjem prostora dnevne sobe, koju možete povezati sa kuhinjom i trpezarijom.

Veća kvadratura uvek je u modi, a delove prostorije za različite namene možete vizuelno odvojiti šankom ili policom sa knjigama, ako u nekom trenutku budete ponovo želeli da menjate enterijer.

Pločice u kupatilu

Gotovo uvek, renoviranje stana podrazumeva i adaptaciju kupatila, pogotovo u slučaju nekih kvarova. Kupatilo je, srećom, veoma zahvalno za jeftine promene koje deluju luksuzno, te ćete od njega moći da napravite bukvalno šta god poželite za manje novca.

Pošto najpre u renoviranje stana spada menjanje pločica. Predlog je da birate one zidne i podne pločice sa teksturom drveta i da od ove prostorije napravite pravu spa-oazu.

Terasa

Iako se u renoviranje stana povodom terase uglavnom uključuje zastakljivanje, umesto da gubite vreme i novac tražeći dozvole i plaćajući radnike, možda od nje možete da napravite nešto sasvim drugačije. Šank na ogradi uz barske stolice dosta je jeftinije rešenje, za to Vam neće trebati silna dokumentacija, a napravićete luksuzan bar sa pogledom u sopstvenom domu.

Obratite pažnju na vrata

Iako se gotovo nikad u renoviranje stana ne uklapa i promena vrata na sobama, skuplji i luksuzniji izgled postići ćete veoma lako ako bela vrata prefarbate u svetliju ili tamniju mat sivu i uklopite je sa „prljavo“ belim zidovima, na primer. Možete dodati i zlatne okvire na pregibe vrata.

Manji detalji

Na samom kraju, ne zaboravite da male promene mogu značiti puno, te u renoviranje stana dodajte, recimo, bogato dekorisane grede ili šare na tankom delu gornjeg dela zida (onom do plafona), što će sigurno delovati luksuzno.