Kako da očistite dragocene komade nakita?

Kada imamo dragocene komade nakita, onda nam je to posebno značajno, jer znamo da smo te komade dobili od nekog nama posebnog, jer znamo da ti komadi pored toga što imaju tu emotivnu vrednost imaju i materijalnu vrednost.Zato želimo da nam traju čitavog našeg života. Neki nakit zaista i može da vam traje čitavog života, neki nakit naravno može da se ošteti i ne samo to. Nakit vrlo često može da promeni boju, može da požuti, čak i kada vi mislite da ništa ne radite što bi nakitu naškodilo. Međutim, kada je u dodiru sa vašom kožom jednostavno nakit prikuplja te određene masnoće, koje vi ni ne vidite. Evo na koji način treba da čistite nakit kako bi vam što bolje izgledao i duže trajao.

Bisere čistite vinskim sirćetom

I biseri i te kako mogu da se isprljaju i to verovatno nervira sve koji ih imaju i zato treba da pronađete najbolji način na koji ćete ih očistiti. Dakle, preporučuje se da koristite vinsko sirće. Sve što je potrebno jeste da na samo minut ili dva u mlako vinsko sirće ubacite svoju bisernu ogrlicu ili narukvicu i onda da ih nakon tog vremena izvadite i da ih potopite u mlaku, ali čistu vodu u potpunosti. Zatim, kada ih izvadite iz te vode sve što treba da uradite jeste da sačekate da se osuše i videćete razliku. Takođe i za bisere postoje posebna sredstva, ali bi trebalo da se raspitate o njima u zlatarama ili radnjama gde ste kupili nakit.

Zlato možete čistiti praškom za veš

Pre svega treba da uzemete zlatni komad nakita i da ga potpite u vodu, u koju ste prethodni sipali sredstvo kojom perete garderobu, odnosno prašak za već. Zatim, nakon određenog kratkog vremena izvadite taj komad nakita. Ako vam se ovo ipak ne čini kao dobra ideja, onda i u slučaju zlatnog nakita možete da iskoristite alkohol. Ali samo u slučaju da je vaš zlatni komad nakita bez bilo kakvih cirkona ili dragog kamenja. Držite drago kamenje podalje od alkhola. Zlatu ništa naravno neće biti, ali drago kamenje može da bude osetljivo. Možete samo na kratko da ga potpite u vodu, a onda da ga izvadite i sa nekom blagom četkicom očistite. Možete se i u zlatarama raspitati koje sredstvo bi bilo najbolje za čišćenje nakita, a možda se ponude u zlatari da vam oni očiste taj komad zlatnog nakita, ukoliko ste ga tu kupili.

Srebro čistite limunom ili sodom bikarbonom

Srebrni nakit može da potamni i to se vrlo često dešava. Nemojte to da vas brine, jer se to svima dešava kad je srebrni nakit u pitanju. Dobra vest je što to vrlo lako može da se sredi i to ne morate baš tako često da radite, ali je dobro da ga održavate redovno. Naime, možete da ga očistite limunom, ali možete da probate da ga očistite koristeći sodu bikarbonu, koja je dobar saveznik kada je čišćenje srebrnog nakita u pitanju. Alkohol može da bude takođe dobra opcija, ali sa alkoholom budite oprezni. Takođe, postoje i specijalna sredstva za čišćenje nakita od srebra, ali i ova prirodna sredstva će takođe pomoći da vaš nakit izgleda kao nov.