Kako da dobijete sve od svog video nadzora kao sigurnosnog koraka

Tehnološka napredovanja u savremenom svetu dovela su do toga da je sve moguće dosta bolje organizovati i osigurati, nego što je to bilo ranije. Naravno, ljudska zaštita je i dalje jako potrebna, ali razni uređaji, kao što su sigurnosi alarmi, sigurnosne brave, bojna laserska rešenja, sistemi video nadzora, doprineli su tome da se sve bolje zaštiti, a da se ljudi osećaju daleko sigurnije.

Iako nije rešenje koje može spasiti od neke vrste napada, video nadzor je preko potreban kada želite da se osećate zaštićeno. Kako u svom domu, tako i u okviru poslovnih ili nekih drugih prostorija, video nadzori beleže svaki korak, svaku situaciju, što je i najpotrebnije kada se dogodi neki nemili događaj. Međutim, potrebno je da vodite računa o tom celokupnom sistemu, da uradite mnogo toga pri njegovom postavljanju, kako bi vam pružio najviše što može.

Odabir opreme

Sam odabir opreme za video nadzor je najbitniji. Bitno je da kamere koje snimaju daju jasnu sliku koja pruža brzo prepoznavanje automobila, registarskih tablica, lika osoba, svega onoga po čemu se u stvari neko može identifikovati ili pronaći na neki drugačiji način, što danas zapravo i nije veliki problem, budući da se kamere visoke rezolucije mogu pronaći za novac koji nije ogroman.

Osim kamera, i sva ostala oprema bi trebalo da bude na visoko kvalitetnom nivou, kako ne bi dolazilo do nekih sitnih kvarova, koji kasnije čine da ne može da se vidi slika ili snimak.

Skriveni ili primetan video nadzor?

Iako se čini da to i nije toliko bitno, na ovaj način video nadzor može da da velike rezultate. Kada su u pitanju spoljašnji sistemi video nadzora, oni bi zapravo trebalo da budu što vidljiviji, na primetnim mestima, ali i da u svemu tome obuhvataju svaki ugao i svaki deo okoline koju snimaju.

Često se ta njihova vidljivost ispostavi kao razlog zbog kojeg neko odustane od svoje loše namere, pa već sam video nadzor učini da ne dođe do nekog kriminalnog dela. Kada je u pitanju video nadzor koji je unutrašnji, njegova namena u stvari pokazuje da li je potrebno da bude skriven ili ne, jer ukoliko treba da otkrije nešto, onda je svakako bolje da bude neprimetan.

Osvetljenost

Već pri samom odabiru opreme za video nadzor treba obratiti pažnju da kamere mogu da snimaju veoma dobro i po potpunom mraku, odnosno da ima mogućnost jasne slike i videa i kada ne postoji nikakvo osvetljenje, jer se događa da ne rade ulična ili neka druga osvetljenja, pa takvu mogućnost ne treba ostavljati „nepokrivenom“.

Ali, pre toga, treba obezbediti dobru osvetljenost svih pokrivenih delova video nadzorom, kako bi slika bila sasvim jasna i „bistra“ i kako bi se sve videlo bez ikakvih smetnji.

Memorija

Od velike je važnosti da memorija koju celokupni video nadzor ima bude što je veća moguća, kako se ne bi dogodilo da u sred noći ili prilikom vašeg odsustva prestane da snima zbog njenog nedostatka.

Osim toga, nakon instaliranja, redovno skladištite sve podatke, brišite one nepotrebne, kako bi svaki snimak ostao uvek ubeležen.