Kada nošenje bebe postane prezahtevno

Bebi je najlepše u rukama roditelja. Tada se oseća najlepše, najsigurnije, a i najbolje može da istražuje. Nositi novorođenče je poprilično lako, ali kada to potraje satima, ruke su sve umornije i pomoć bi dobro došla. Nosiljka za bebe može biti rešenje. Bebu nosite, blizu vas je, a ruke su slobodne i odmorne.

Nosiljka za bebe od prvog dana

Mnogi roditelji misle da je rano staviti svoju novorođenu bebu u nosiljku. Danas postoje razne vrste nosiljki, od marama do čvršćih modela. Marame su popularne poslednjih par godina, jer beba može biti i u poluležećem položaju. Kengur za bebe je najviše korišćen za nošenje, jer roditeljima daje najveći osećaj sigurnosti, a bebi odgovarajuću potporu. Današnji modeli kengur nosiljki daju više opcija, pa su pogodni i za tek rođene bebe.

Kako izabrati kengur nosiljke?

Kao i svaki proizvod, i kengur za bebe dolazi u mnogo varijanti, opcija i proizvođača. I naravno postoje velike razlike u kvalitetu. Ako nemate prijateljicu ili rođaku koja je skoro postala mama i može da vam da preporuku iz prve ruke, najbolje je uraditi malo istraživanje tržišta i dobro se informisati kako biste odabrali adekvatnu nosiljku. Mnoge nosiljke omogućuju nošenje bebe licem ka vama i ka napred. Ono na šta treba obratiti pažnju su dobra podrška za bebinu glavu, vrat i leđa. U tom delu kengur za bebe treba da je dodatno ojačan. Takođe, uverite se da nosiljka ima mogućnost za šire i uže postavljanje bebinih nogu, što je važno u zavisnosti od uzrasta bebe. Za udobno i dugo nošenje, potrebno je da naramenice kengura za bebe budu široke i postavljene, kako bi vam bilo udobno dok nosite bebu. Vezivanje je najbolje osigurati kaišem oko struka i u visini grudi, kako bi kičma bila ravnomerno opterećena. Poželjno je da materijal bude otpran na habanje, kao i da se lako može održavati pranjem u mašini za veš.

Nošenje bebe na leđima kao ranac

Tek rođenu bebu uvek nosite licem okrenutim ka vama, kako bi joj glava bila što više sigurno podržana u kenguru. Osim toga, na taj način uvek pružate sigurnost bebi, jer oseća vašu blizinu i otkucaje srca. Sa navršena 4 meseca bebu povremeno možete okretati licem u napred kako bi mogla da razgleda okolinu i kako bi šetnja u nosiljci bila interesantna. A kada beba napuni 6 meseci, možete je postaviti na vaša leđa, što zbog težine bebe može biti najudobniji način nošenja za roditelje. Dok je beba u kenguru, ono na šta treba obratiti pažnju je njena sigurnost. To znači da je udobno i pravilno smeštena, da joj je obezbeđeno normalno disanje, da joj glavica nije previše spuštena na dole i da je vrh njenog čela u blizini vaše brade.

Prednosti kengur nosiljke

Osim odmornih ruku, nosiljka za bebe vam pruža mogućnost da istovremeno obavite i neku drugu aktivnost. To može biti jednostavnija nabavka u obližnjem supermarketu, kuvanje kafe ili šetnja. Za one porodice sa kućnim ljubimcem kojeg treba izvesti svakog jutra, nosiljka je pravi pomoćnik, jer šetnja bebe i psa postaje jednostavna. Mnoge novorođene bebe ne žele da svoje prve izlaske provedu u kolicima, pa je tada kengur za bebe spas. Šetnje su mirnije, beba ih obično prespava, a mama može da uživa.