Kada dođe trenutak za uređenje i prilagođavanje stambenog prostora

Koncept stanova u novijoj gradnji neretko je takav da imate ogromne prostorije. Primer toga je kada imate jednosoban stan od, recimo, 48 kvadrata.

Svako bi pomislio da bi toliki stan trebalo da bude bar jednoiposoban, ako ne i dvosoban. Ili pak imate stan nešto starije gradnje za koji mislite da može bolje da se organizuje, kao i da se efikasnije iskoristi njegova kvadratura. U oba slučaja rešenje je adaptacija stana.

Adaptacija stana u Beogradu uspešna ako je u rukama iskusnih majstora

Adaptacija stana u Beogradu, gde godinama unazad cveta stanogradnja, vrlo je česta pojava. Skoro da ne postoji zdgrada u kojoj se ne odvija neki proces renoviranja ili adaptacije. Uselite se u novu zgradu, a mnoge komšije vrše radove na pregrađivanju prostorija, gipsarske radove, montiranju nameštaja i osvetljenja. Dalje, uselite se u stan u zgradi starije gradnje, slede radovi na kompletnom renoviranju i adaptaciji. Prozori, vrata, parket, keramika – puno zahtevnog posla u cilju uređivanja stana baš po vašoj meri.

Ponekad, potrebno je adaptirati ili renovirati samo određeni deo stana – najčešće kupatilo, kuhinju, eventualno i ostale prostorije pojedinačno. Tu je na primer i situacija u kojoj od jedne velike spavaće sobe treba napraviti dve dečje. U svakom slučaju, neophodno je imati dobru zamisao, dobar plan i dobre majstore koji će sav posao uspešno obaviti.

Prilagodite prostor svojim potrebama

U mnogim situacijama dešava se da se pojavi ideja za bolju iskoristivost prostora. Naravno, kod mnogih se menjaju i potrebe, te je, na primer, potrebno preurediti stan za dolazak novog člana, ili pak urediti određeni kutak za rad, pregraditi prevelike i nefunkcionalne prostorije. Ponekad nisu potrebni ni mnogo veliki radovi, pa se za adaptaciju stana može iskoristiti i multifunkcionalni nameštaj  kao i brojni trikovi koji ne zahtevaju mnogo novca i vremena.

Radovi koje podrazumeva adaptacija ili renoviranje

Ukoliko se planira rušenje zidova zbog pregrađivanja prostorija, važno je obezbediti odvoženje šuta, kao i isporuku materijala za gradnju. Takođe, obavezni deo svakog renoviranja jesu radovi na vodovodnim instalacijama i elektroinstalacijama. Jako je važno, i kod postojećih instalacija, proveriti njihovu ispravnost, jer su one osnova za sve dalje radove. Jedan od većih poduhvata jeste i zamena stolarije, koja uz spoljašnju i unutrašnju izolaciju ima ključnu ulogu u energetskoj efikasnosti.

Podne obloge su takođe jedna od većih stavki prilikom renoviranja stana, a kao i stolarija zahteva dosta novca, naročito ako želite kvalitetnije i dugotrajnije materijale. Tu dolazi i keramika za podove i zidove, za koji važe ista pravila – što skuplje, to kvalitetnije. Iako sve ove stavke zahtevaju dosta novca, dugoročno gledano, više se isplati uložiti u njih, pa da potraju, nego da nakon kratkog vremena ponovo morate da se upustite u velike radove.