Interesantne činjenice o aroniji i tri dobra razloga da je konzumirate

Aronija nije samo popularna zbog svih svojih lekovitih svojstava, već zbog toga što je čini se pomalo i misteriozna.

Naime, aroniju su koristili još Indijanci, a ona je uzjagana prvenstveno u Severnoj Americi. Danas je mnogi nazivaju najlekovitijom biljkom na svetu, a naučnici je u laboratorijama širom sveta i dalje proučavaju. Dakle i dalje pokušavaju da dokuče sve to što ona ima i zašto je toliko zdrava i zašto bi trebalo da je koristimo. Mnogo je interesantnih stvari u vezi sa aronijom, a mi vam navodimo samo neke od njih:

Aroniju možete da uzgajate u svom dvorištu

Tačno je da je prva aronija uzgajana i pronađena u Severnoj Americi, ali je dobra stvar što je vi možete zasaditi i u vašem dvorištu. I da – uspeće. To je jedna odlična prednost koju ima aronija, jer to znači da ne morate da je kupujete tamo negde gde niste sigurni u kakvim uslovima je uzgajana. Jednostavno, možete sami da je zasadite i samo tako ćete i znati na koji način ste je uzgajali i da li je to potpuno bezbedno i zdravo za upotrebu. Nije ništa teško i biće vam zadovoljstvo to što ste najzdraviju vrstu voća uzjagali upravo u vašem dvorištu ili baštici.

Ne sme se preterivati u konzumiranju – 30 bobica dnevno

Interesantna stvar u vezi sa aronijom jeste da se ne sme preterivati kada je unos u pitanju. To znači da maksimalno dnevno smete da pojedete 30 bobica. Deci ne treba davati ni 30, a naravno da treba da se konsultujete sa lekarom i da odlučite kada, odnosno u kojem periodu smete detetu da počnete da dajete aroniju.

A koja su to tri dobra razloga za konzumiranje aronije tj. tri dokaza da je aronija veoma zdrava

1 – Poboljšava izgled kože

Pored mnogobrojnih stvari na koje aronija može da utiče, ona utiče i na izgled vaše kože. Dakle, aronija može da na neki način da spreči simptome starenja. Kako je to moguće? Pa aronija aronija utiče na zatezanje kože, što znači da može da uspori stvaranje bora ili staračkih pega, kao i nekih staračkih ožiljaka i mrlja. Ukoliko redovno budete konzumirali aroniju to znači da ćete definitivno izgledati mlađe, ali da ćete i biti zdraviji, a to će se i te kako primećivati i na vašoj koži.

2 – Aronija reguliše nivo holesterola

Interesantno je i to da aronija reguliše i nivo holesterola. Mnogi se suočavaju sa povišenim lošim holesterolom, a upravo je aronija voće koje može da vam pomogne da povećate nivo dobrog holesterola i tako se izborite sa ovim problemima.

3 – Dobra je za imunitet, prehlade i grip

Aronija je i te kako dobra kada vam opadne imunitet, kada vas prehlada izmuči ili kada se grip tek sprema. U trenucima kada se pojavi prehlada ili grip dobro je da angažujete sva prirodna sredstva kako biste uspeli da prebordite krizu. Dobro bi bilo da konzumirate aroniju ili sok od aronije čak i kada nemate simptome prehlade ili gripa. U tom slučaju ćete ih sprečiti i grup, kao ni prehlada vam ništa neće moći. Tako da je važno da razmislite o svemu tome na vreme.