Greške koje pravite prilikom uređenja enterijera

Uložili ste mnogo truda i rada kako biste svoj dom uredili baš onako kako ste zamislili, ali vam se na kraju ipak ne dopada krajnji rezultat? Osećate da nešto nije u redu iako ste ispratili sve ideje, sve planove i pravila? Pa, negde ste sigurno ipak pogrešili.

Koliko god uređenje enterijera ne delovalo tako komplikovano i kao velika filozofija, dokaz da ste ipak negde pogrešili ogleda se u tome da je vaš stan previše taman, deluje skučeno, nemate gde da stavite sve stvari koje ste nabavili i sve nekako izgleda neusklađeno. Proverite da li to može mnogo bolje:

Kako ste birali boje?

Boje su od presudnog značaja kada je reč o uređenju enterijera i to ne samo zbog celokupnog utiska već i zbog energije i raspoloženja koje u vama bude. Znamo da različite boje imaju različito značenje, ali kada je reč o enterijeru nekako važi napisano pravilo da je bolje birati svetle, pastelne boje koje deluju opuštajuće i „otvaraju“ prostor, nego tamne i „napadne“ boje koje čak mogu da izazivaju nervozu, agresiju ili čak glad! Zato, ako želite da svoj stan učinite svetlim, prostranim i pozitivnim, neka vaši zidovi budu beli ili jako svetli, a u skladu sa njima odaberite i nameštaj i propratne detalje koji će takođe delovati nežno i opuštajuće. Na ovom sajtu možete videti najrazličitiji izbor nameštaja i shodno vašem ukusu pronaći najadekvatniji.

Kako ste birali nameštaj?

Osim boja, kod nameštaja je važna i njegova funkcionalnost. E ovde je važno dobro planiranje. Uzećemo primer dnevne sobe, a vi potom to lako možete primeniti na sve ostale prostorije. Ako je vaša dnevna soba ograničena kada je reč o kvadraturi, odnosno, nemate na raspolaganju toliko prostora, zašto biste u nju smestili dve fotelje, jedan dvosed, nekoliko taburea i možda čak i trosed kada možete da nabavite bilo koji model ugaone garniture i dobijete višenamenski komad nameštaja koji menja sve već pobrojano? Dakle, jedna ugaona garnitura menja više komada nameštaja i samim tim ostavlja više prostora na raspolaganju dok je istovremeno vrlo praktična kako kada vam dođu gosti, tako i kada vi želite da se ispružite i odmorite.

Kako ste rasporedili sve što treba da se nađe u toj prostoriji?

Da se nadovežemo na prethodno, ugaone garniture je uvek lakše smestiti u prostor nego nekoliko fotelja, dvoseda i troseda. Dakle, birajte komade nameštaja koji su otprilike 2 u 1 jer su funkcionalniji, a štede i prostor pa ćete moći bolje da organizujete ono čime raspolažete. Takođe, ukoliko nemate mnogo prostora u sobi, stočić koji će stajati na sredini sobe zaista nije potreban, naročito ako želite da prolazite kroz sobu nesmetano. Samo razmišljajte praktično i sve će vam se samo reći!

Koje detalje ste uključili?

Na kraju, problem sa stanovima koji nemaju toliko prostora na raspolaganju jesu i detalji, odnosno, sve one sitnice kojima ste ukrasili zidove, police, stočiće, ćoškove i tako dalje, i tako dalje. Razmislite i izdvojite šta su od toga uspomene, a šta stvari koje nemaju nikakvu vrednost i samo skupljaju prašinu. Svi ovi dodaci mogu da „uguše“ i prostor i vas, a to će vam sigurno stvoriti nezadovoljstvo koje smo već spominjali. Dakle, samo praktično i racionalno!