Da li znate da gašenje Google Universal Analytics u 2023. godini može ugroziti vaš online biznis?

Najava Gugla da gasi prethodnu verziju analitike je nešto što se godinama već očekuje i o čemu se već duži period priča. Ove godine je došlo vreme za prelazak na novu generaciju analitike i brojne promene koje ona donosi. Kada su u pitanju noviteti, ima ih dosta i biće neophodno vreme da se svi naviknu na nove opcije i mogućnosti.

Ipak, gašenje prethodne verzije može da ugrozi sve one kompanije koje ne izvrše migraciju na vreme. Razlog je jednostavan i tiče se datuma koji je ovaj mogul postavio kao krajnji rok za prelazak na novu platformu.

Kada preći?

Kao poslednji datum za prelazak na novu platformu odabran je 1. jul ove godine i to znači da imate još malo vremena da podesite novi nalog i iskoristite prethodnu verziju da usmerite novu analitiku. Ipak, potrebno je shvatiti važnost migracije na vreme. Iako se ovaj rok čini kao dalek i daje vam mogućnost da još uvek koristite prethodnu verziju na koju ste navikli, postoji jednostavan razlog zašto je potrebno da što pre pređete na novu platformu.

Što pre podesite novi nalog, pre će krenuti prikupljanje novih podataka što znači da će vaša istorija podataka biti u mogućnosti da vam pruži bolje rezultate.

Zašto preći?

Ovo je jedna od situacija kada izgovor da svi prelaze pa morate i vi ima smisla. Ukoliko poslujete na prilično konkurentnom tržištu, vođenje računa o analitici može da vam pomogne da budete korak ispred konkurencije. Značaj dobijenih podataka je važan za budućnost vašeg poslovanja.

Na osnovu ovih podataka možete da kreirate buduće kampanje, da donosite važne odluke ali i da shvatite kako izgleda prosečan posetilac vašeg sajta i šta možete da uradite kako bi se on zadržao duže na vašem sajtu i odlučio za vaše proizvode.

Kako preći?

Ukoliko ste se i ranije oslanjali na analitiku, onda vam je poznato da vam je za praćenje podataka neophodan nalog pomoću kog se prate podaci vezani za vaš sajt. Kako biste ceo ovaj proces izveli uspešno i pravilno podesili sve opcije, neophodno je da se oslonite na informacije koje će biti korisne za vaše poslovanje.

Ukoliko vam je potreban kompletan GA4 setup za E-commerce sajtove, razmislite o kontaktiranju iskusnog tima koji vam može pomoći u ovome. Kako se podaci iz prethodne verzije ne mogu direktno preneti u novu analitiku, morate početi na vreme sa prikupljanjem podataka kako bi vam analitika pomogla i usmerila budućnost vašeg sajta u pravom smeru.

Glavne razlike između UA i GA4

Kao i svaki napredak u tehnologiji, potrebno je vreme da se čovek navikne na novitete i nauči kako da barata i raspolaže novim opcijama. Do sada ste sigurno navikli da pratite sesije i prikaz stranice, dok će vam u novoj varijanti biti omogućeno praćenje podataka na osnovu događaja.

Takođe, proces kreiranja izveštaja kao i način na koji se oni realizuju je u novoj varijanti drugačiji te je ovo još jedna promena na koju se morate naviknuti ali i razumeti kako ona radi. Zaštita korisnika je još jedna novina i od sada neće biti moguće praćenje IP adrese korisnika što predstavlja pomak u sigurnosti surfovanja.

Zašto ste ugroženi?

Ova migracija može da utiče na vaše poslovanje onoliko koliko joj dozvolite. Što pre se odlučite na ovaj korak, pre će krenuti prikupljanje podataka sa vašeg sajta što znači da se stvaraju bolje prilike da te podatke iskoristite. Imajte na umu da trenutno svi razmišljaju o migraciji ali da se malo njih odlučuje na ovaj korak zbog nesigurnosti kako će taj proces uticati na njih. Ukoliko se odlučite da izvršite migraciju, u velikoj ste prednosti u odnosu na one koji još nisu doneli odluku. 

Zaštitite biznis u koji ste uložili toliko truda, novca i vremena i postavite vaše poslovanje na najbolju poziciju. Sprečite konkurenciju da bude ispred vas, umesto toga postanite pravi lider u industriji.