Cveće – biljke koje zahtevaju pažnju i negu

Svako voli da vidi lepo i negovano cveće, koje ima zdrave listove i cveta u izobilju divnih latica. Cveće ulepšava veliki broj domova, dvorišta, terasa i kancelarija. Da bi bilo baš takvo, lepo, mirisno i dekorativno, potrebna mu je odgovarajuća nega. Raspitivanje i informisanje o zahtevima određene vrste cveća, put je ka pravilnom uzgajanju i održavanju. 

Supstrati omogućavaju pravilnu sadnju, kao i rast i razvoj biljaka. Cveću je posebno potreban treset, odnosno kvalitetna zemlja u kojoj će da pusti korenje i prve pupoljke. Od sastava zemljišta direktno može zavisiti uspeh uzgoja biljaka, kao i pojava plodova. Kada se radi o cveću, rezultat pravilne nege jeste njegov rast i procvat.

Cveće zahteva pravilnu sadnju i presađivanje

Supstrati se kupuju da bi sadnja cveća bila kvalitetna i temeljna. U zavisnosti da li se radi o cveću koje se sadi u dvorište, žardinjeru ili saksiju, bitno je voditi računa o sastavu zemljišta i obezbediti treset. Cveće koje se sadi u saksiju, treba da bude postavljeno na sredini iste. Korenu se uvek ostavlja prostora, kako bi mogao da „diše“, bez preteranog slaganja zemlje okolo. 

Važno je povesti računa da cveće ima dovoljno prostora okolo, za zalivanje i odstranjivanje stranih materija, kao i eventualno uvelih listića. Prilikom presađivanja, vodi se računa da se ne ošteti koren niti pupoljak, kao i da saksija ili žardinjera odgovaraju veličinom, i budu slične sa prethodnim izborom.

Cveće se sadi u kvalitetnu zemlju uz treset

Treset je neizostavan deo sadnje cveća. Postoji beli i crni treset, a svaki od njih ima veliku ulogu u obezbeđivanju hranljivih materija biljkama, pa tako i cveću. Kako se radi o vrsti zemlje koja u svom sastavu ima mahovine, može da bude vrlo složene teksture. Beli treset se dobija iz površine tresetnih polja, veoma je kiseo i nije sjedinjen, pa se naziru delovi mahovine Sphagnum. Ima sjajna upijajuća svojstva, pa je prvi izbor kada se kupuju supstrati. Crni treset je jedinstvene strukture, tamnije boje i nastaje u dubljem nivou tresetnih polja. Dok se beli treset koristi i samostalno, crni je hranljiv ali lošijih fizičkih karakteristika. Zbog toga se supstrati biraju uz crni treset kao dodatak. Kada je u pitanju treset, cena se određuje u zavisnosti od potrebne količine i ponuda je dostupna u našoj zemlji. Polja treseta su poznata u predelu Vlasina, ali su zaštićena i eksploatacija nije izvodljiva. 

Cveće zahteva određene uslove

Treset je potreban svakoj vrsti cveća, kao i određena količina vode, svetlosti i optimalna temperatura. Ipak, koji će period zalivanja biti potreban, snop sunčevih zraka, pozicija kod prozora ili nešto dalje, kao i letnji dani ili jesenji vetar, zavisi od same biljke. Svaka zahteva pravilnu i redovnu negu, a savet je uvek se upoznati sa uslovima koje zahteva određena vrsta. 

Na primer, kaktusi traže manje vode i retko zalivanje, a ruže aktivnije. Na isti način se razlikuju i sve druge vrste cveća. Kada se biraju supstrati, obično je potrebno naglasiti i o kojoj vrsti cveća se radi. Kada se kupuje treset, cena ne varira od vrste u velikom obimu. Činjenica je da se treset bira za svaku vrstu biljke. 

Negovanje i uzgajanje cveća predstavlja niz aktivnosti koje pupoljke, listove i latice čine savršeno lepim i uvek procvetalim u vreme kada se to očekuje. Cveće traži mnogo više od sadnje, presađivanja i zalivanja – ljubav, pažnju, povremene promene i nežnost.