Alati za obradu drveta

Ručne testere i sekire postaju da budu prošlost u obradi drveta, prednost se sve više daje savremenijoj obradi i korišćenju motorne testere. Motorne testere u mnogome olakšavaju život danas.  Za njihovo korišćenje potrebno je malo umeća i snage, i mnogo manje utrošenog vremena od onog ko je nekad bilo potrebno prilikom obrade drveta. Sve je sada pojednostavljeno i mnogo lakše.

Motornu testeru praktikuje da ima većina domaćinstva, dok se kod onih koji se bave profesionalnom sečom to pod obaveznim alatom. U zavisnosti od potreba i mogućnosti bira se odgovarajuća motorna testera.

Cene se kreću od par desetina hiljada dinara do par stotina hiljada dinara. Veličina, dužina, težina motora i proizvođača utiču na to koliko ćete novca izdvojiti za kupovinu. Lanac motora treba održavati i mazati odgovarajućim mazivom, gde se smanjuje habanje i produžava vek rada Vaše motorne testere.

Drvo je prirodan i težak materijal. Zbog svoje glomaznosti i težine treba voditi računa o tome kako se sa njim radi  i na koji način se ono obrađuje. Rukovanje motornom testerom mora da bude oprezno, zato se i preporučuje nošenje zaštitne opreme.

Šta se podrazumeva pod zaštitnom opremom?

U zaštitnu opremu svrstava se posebna kaciga, posebne čizme koje pružaju komfor, stabilnost i sigurnost, zatim zaštitno odelo, rukavice, naočare i zaštita za uši.

Preporuka je da se ova oprema nosi u korišćenju motorne testere u domaćinstvu i profesionalno, jer tako je Vaša sigurnost podignuta na viši nivo bezbednosti. Svaki od proizvođača motornih testeri ima i svoju zaštitnu opremu.

Srbija i njena priroda

Priroda Srbije se prema svojoj razvovrsnosti i bogatstvu svrtsva među značajnim zemljama u svetu. Srbija ispred sebe ima cilj da 10% svog prirodnog bogatva zaštiti i stavi u svetski priznata prirodna dobra, čime se ispunjava jedan od zahteva Evropske unije.

U Jugoslaviji je 1948.godine propisan prvi zakon o zaštiti prirodnog dobra. Trenutno je u Srbii zaštićeno 48% prirodnog bogatstva. Na prirodu se gleda kao deo društva i kao deo blagostanja za dalju potporu i napredak u budućnosti.

Srbija ima pet nacionalnih parkova. Biološka raznovrsnost u Srbiji je visoka u odnosu na površinu zemlje, jako veliki broj biljnih i životinjskih vrsta živi na ovom području. Tako se na primer Crvene knjige, ugroženih vrsta biljaka i životinja ažuriraju se na svakih deset godina.

Priroda se tiče svih nas ne samo odbaranih pojedinaca i nju treba poštovati. Svest o zaštiti prirode sve jača kod ljudi. Bez obzira na tehnološki razvoj, mi dosta zavisimo od prirode koja nam mnogo daje. Sve što i imamo dolazi baš iz prirode.

Jasna pravila o tome kako se ponašati u prirodi su dobro došla, jer ljudi tada dodatno vode računa o tome kako će se ponašati. Uticaj klimatskih promena je vidljiv i kod nas i zato se dodatna pažnja posvećuje fenomenu očuvanja životne sredine.

Na planeti Zemlji ugoroženo je oko 2.000.000 biljnih i životinjskih vrsta, i veliki broj kampanja u svetu i kod nas je usmeren ka tome da se te vrste dodatno zaštite.  Srbija svoju prirodu može svetu predstaviti kao svoj dodatni i upečatljivi brend i kao način da se izdigne i bolje pozicionira kao turistička destinacija turistima iz celog sveta.