5 znakova koji otkrivaju kandidu

Jedan od najčeših uzročnika različitih infekcija jeste kandida. Statistika govori da je svaka žena barem jednom u toku svog života imala genitalnu ili crevnu infekciju izazvanu ovom gljivicom, a česti su slučajevi gde su ove dve infekcije propratne jedna drugoj. Dok je kod žena daleko prisutnija, u slučaju kod muškaraca se manje javlja, kada govorimo genitalnoj kandidijazi, i to uz slabije i manje primetne simptome.

Kandida se može pojaviti usled delovanja brojnih faktora. Jedan od najčeših jeste duga upotreba antibiotika koji poremete crevnu floru, zbog čega dolazi do razmnožavanja kandide. Osim toga, kandida se javlja kod osoba koje boluju od dijabetesa, kod osoba sa ozbiljnim padom imunog sistema, ali i kod trudnica što je sulovljeno povećanom kiselosti vaginalne sredine. Određene životne navike mogu takođe uticati na to da se pojavi, kao što je prekomerno konzumiranje rafinisanih šećera, prerađevina, alkohola… U samom procesu lečenja, kako bi se kandida što pre stavila pod kontrolu, potrebno je dijagnostikovanje i lečenje od strane lekara, ali i dijeta i kontrolisan unos namirnica kroz ishrranu koje bi mogle da joj gode za dalje razmnožavanje. Ali, kako tačno prepoznati da je kandida prisutna? Postoje određeni znakovi koji ukazuju na to.

Pojava umora

Ukoliko se često dešava da i onda kada niste ništa posebno radili, kada ste duže spavali, ipak osećate umor, koji prate glavobolja, bolovi u zglobovima i mišićima, onda je reč već o hroničnom umoru. Njegovih uzročnika može imati dosta, zaista, ali jedan od njih je nesumnjivo i kandida koja ga skoro bez izuzetka izaziva.

Urinarne i genitalne infekcije

Kada se učestalo javljaju infekcije urinarnog ili genitalnog trakta, onda se to povezuje sa imunim sistemom i njegovim slabljenjem. Kandida se veoma lako razvija i razmnožava u uslovima oslabljenog imuniteta, zbog čega izaziva infekcije koje prate svrab, peckanje, grčevi, dijareja/zatvor, bol pri mokrenju, kao i pojavu vaginalnog sekreta. Prilikom pojave ovih simptoma uvek treba otići kod lekara i uraditi potrebne analize kako biste eliminisali uzročnike i došli do onog koji je odgovoran, a kandida je čest odgovor.

Infekcije usne duplje

Kandida se javlja i u usnoj duplji, gde može izazvati brojne simptome. Jedni od vidljivijih jesu bele naslage na jeziku, unutrašnjem delu obraza, na grlu, krajnicima, gde formira i sloj koji je hrapav i neprijatnog izgleda. To je često praćeno bolom, otežanim guranjem i disanjem, te neprijatnim zadahom koji upravo kandida kao gljivica izaziva.

Infekcije kože

Kandida može inficirati i samu kožu. Najčešće inficira delove kože koji su topliji, ušuškaniji, tamni, skloni vlagi, kao što su pazuh, prepone, stopala. Tada se javljaju peckanje, svrab, hrapava koža sa osipom, ali i bol. Takođe je uzročnik infekcija kao što su „atletsko stopalo“ i gljivične infekcije nokta.

Promene raaspoloženja

Osim što izaziva hronični umor, kandida utiče i na česte promene raspoloženja, pa se često javljaju nervoza, nesanica, anskiozna osećanja. Ovo je ujedno uslovljeno činjenicom da kandida utiče na hormone, zbog čega se može dogoditi da kod žena izostane ciklus, da PMS izgleda drugačije i mnogo „agresivnij“ neego inače, pa čak kod ozbiljnih oblika može dovesti do ranog izazivanja menopauze.