5 najlepših plaža u Turskoj

Nije tako jednostavno, kao ni u bilo kojoj drugoj zemlji odlučiti gde provesti letovanje u Turskoj, odnosno koje su to najlepše plaže u ovoj zemlji. Podrazumeva se da u velikoj meri izbor zavisi od afiniteta svakog pojedinačnog turiste, ali i od toga koliko finansijskih sredstava ima na raspolaganju.

S obzirom na to da je turizam zaista u ovoj zemlji u ekspanziji, to uopšte i nije za čuđenje što se često može pročitati na sajtovima mnogobrojnih turističkih agencija Turska leto – povoljne cene na idealnim destinacijama. Međutim, problem nastaje kada treba odlučiti koji deo ove zemlje izabrati za letovanje. Ipak, na svu sreću mnogobrojni čuveni lanci hotela funkcionišu u ovoj zemlji, a upravo u okviru većine njih se nalaze i neke od najlepših i najinteresantnijih plaža u Turskoj. Ovom prilikom smo izdvojili samo pet najlepših plaža u Turskoj, iako je sasvim sigurno da je njihov broj mnogo, mnogo veći.

Plaža Pirlanta

Smeštena na poluostrvu Češme, ova plaža u potpunosti odgovara nazivu. Naime, kada se reč „pirlanta“ prevede sa turskog jezika, ona označava dijamant. Upravo zahvaljujući belom pesku, koji je karakterističan za ovu plažu, ona i nosi takav naziv. Izlazi na Egejsko more, a izuzetno je duga i prostrana, tako da sasvim sigurno ima mesta za sve turiste.

Iz glavnog grada poluostrva Češme se do plaže Pirlanta može stići organizovanim javnim prevozom.

Plaža Konjalti

U gradu Antalija se nalazi ova lepo uređena plaža. Prekrivena je uglavnom šljunkom, a duž nje se prostire lokalno gradsko šetalište.

U pitanju je odlično organizovana i pre koju godinu uređena plaža, tako da se na njoj nalazi veliki broj ugostiteljskih objekata.

Plaža Patara

Ova plaža se smatra najdužom na području tog dela Mediterana. S obzirom na to da se njena dužina procenjuje na oko 18 kilometara, to uopšte i nije za čuđenje.

Zvanično, plaža Patara se nalazi u okviru starog grada istoimenog naziva, a teritorijalno pripada provinciji grada Antalija.

Zanimljivo je da su određeni delovi ove izuzetno duge plaže u Turskoj zatvoreni za korišćenje, jer se na njima nalazi stanište izuzetno retke vrste kornjača.

Ulazak u vodu je postepen, pa se ne tako retko letovanje u ovom gradu preporučuje za porodice sa malom decom, zatim za neplivače i uopšteno za sve koji tokom odmora vole da uživaju u miru i tišini.

Plaža Kemer

Iako je prekrivena šljunkom, plaža u ovom turskom letovalištu je ovenčana plavom zastavicom, a koja se za kristalno čistu vodu na prvom mestu dodeljuje od strane Evropske unije.

Uzevši o ubzir da obala turskog letovalište Kemer obuhvata čak više od 50 kilometara dužine, to izuzev glavne gradske plaže, lako možete pronaći i okolne, u kojima ćete sasvim sigurno uživati.

Plaža Palamutbuku

Takođe jedna od posebno interesantnih plaža u Turskoj sa kristalno čistom vodom. Prekrivena je kamenjem, a na njoj se nalazi i sasvim dovoljno ugostiteljskih objekata.

Iako se u vodi nalazi sitno kamenje, to ne sprečava iz godine u godinu sve veći broj turista da posećuju ovu izuzetno zanimljivu plažu, a koja je oko 90 kilometara udaljena od letovališta Marmaris.

Ne zaboravite da ako vas interesuje Turska leto potražite sve neophodne informacije ranije u okviru izabrane turističke agencije ili na internetu. Tako ćete biti sasvim sigurni da ste odabrali pravu destinaciju.