Želite da polažete za A kategoriju! Evo nekoliko ključnih stvari sa kojima bi morali da budete upoznati

Ukoliko spadate u krug osoba koje gaje posebnu strast prema dvotočkašima, pored uživanja u samoj vožnji, važno je pažnju obratiti i na samu bezbednost kao i na pouzdanost vozila kako bi užitak bio kompletan. 

Da biste bili siguran učesnik u saobraćaju kada je upravljanje motociklima i mopedima u pitanju, najpre treba da dobijete vozačku dozvolu za A kategoriju. To znači da prvo morate da prođete kroz celokupan proces kako teorijske tako i praktične obuke kako biste stekli uslov za sam izlazak na završni deo ispita koji podrazumeva polaganje pred komisijom i instruktorom koji vas je obučavao sve vreme. 

Kada kažemo A kategorija cena obuke može zavisiti od toga da li već imate dozvolu za neku drugu kategoriju

Ako ste zainteresovani za upis u neku od auto škola koje nude mogućnost obuke na motociklima ili teškim triciklima čija snaga motora ne prelazi 15 kw, možete biti oslobođeni nekoliko časova ukoliko u svom novčaniku već imate vozačku dozvolu za neku drugu kategoriju poput AM, B, C, D, E i dr. 

Isto tako, kada kažemo A kategorija cena takođe može varirati u zavisnosti od vašeg pređašnjeg iskustva prilikom upravljanja drugim motornim vozilima. Na primer, ako imate položeno za AM kategoriju, bićete oslobođeni kako pohađanja teorijske nastave tako i bilo kakvog plaćanja teorijske obuke. Što se tiče praktične obuke, umesto 40 časova vožnje, trebaće vam upola manje. 

Testovi za vožnju mogu se naći i na sajtu auto škole

Kod teorijske obuke, danas imate na raspolaganju da umesto izučavanja raznoraznih udžbenika sva pitanja koja vam mogu doći na završnom ispitu nađete i online. Konkretno, kod A kategorije postoje testovi za vožnju koji se sastoje iz tri dela. Njima su obuhvaćene sve situacije kojima možete biti izloženi kao vozač pa je zbog toga važno da sva pitanja dobro i studiozno proučite. 

Vozila poput mopeda i motocikla moraju se redovno servisirati

Da biste sebi priuštili sigurnu i bezbednu vožnju, vozilo kojim upravljate mora buti u potpunosti tehnički ispravno. Isto važi i za opremu koja ide uz ovu vrstu vozila. Pneumatici moraju biti perfektni i prilagođeni uslovima na putu. Naročito kada je kolovoz mokar. Pored redovne kontrole pneumatika, kočionom sistemu treba takođe posvetiti posebnu pažnju. Redovno odlaženje kod automehaničara kao i mali i veliki tehnički servis garantuju bezbedniju vožnju. Od opreme, vozila moraju imati pokazivače pravaca kao i vozačka ogledala, a svetleća signalizacija uvek mora biti ispravna. 

Prilikom vožnje važno je imati dobru koncentraciju

Kada ste učesnik u saobraćaju koji često za sopstveni prevoz koristi motocikl, važno je da držite ravnotežu svog vozila kao i da pratite ostale učesnike u saobraćaju. Za prevoženje druge osobe vozilo mora da ima posebno sedište koje je predviđeno za suvozača. Neretko se dešava da vozači automobila ne primete uvek vozače mopeda ili tricikala. Zato je važno, naročito kada je gužva u saobraćaju, brzinu maksimalno prilagoditi trenutnim uslovima, uvek nositi zaštitnu opremu, kao i poštovati sve saobraćajne propise i pravila. 

Preticanje je dozvoljeno tek kada je apsolutno bezbedno i ne ugrožava druge učesnike u saobraćaju.