Pročitajte zašto je redovan autoservis neophodan


Da li ste nekada čuli frazu da je automobil kao još jedan član porodice? To nije daleko od istine, kada se osvrnemo na to koliko je važno brinuti o automobilu i koliko novca to iziskuje. Pod ovom frazom se, između ostalog, misli na potrebu da o ispravnosti svog četvorotočkaša brinete jednako kao što brinete o svom zdravlju. Ispravnost je u ovom kontekstu sinonim za zdravlje, a redovan servis automobila sinonim za redovne zdravstvene kontrole koje obavljamo u cilju prevencije i održavanja svog zdravlja. 

Redovna kontrola i autoservis u službi potpune ispravnosti auta

Važno je imati na umu da se neće svaki kvar ili neispravnost drastično i momentalno manifestovati u funkcionisanju automobila na jednak način. Neki kvarovi mogu ostati neprimetni u određenom vremenskom periodu, i možete voziti auto, a da i ne znate da je neki deo u kvaru. Baš zbog toga, najvažniju ulogu za ispravnost vašeg automobila ima redovni autoservis kojem prethodi redovan kontrolni pregled automobila. 

Stručnjaci iz Lavauto servisa preporučuju da se kontrolni pregled obavlja neposredno pre kretanja da duži put, a generalno se preporučuje da se kontrolni pregled vozila obavlja jednom godišnje. Na ovaj način blagovremeno dobijate informacije o stanju svog vozila, mogućnost da ga održavate ispravnim i predupredite neprijatne situacije do kojih kvarovi mogu dovesti. 

Redovno servisiranje je posebna praksa i predstavlja zamenu određenih komponenti na automobilu u određenom vremenskom periodu. Svaki element na automobilu se usled protoka vremena i konstantnog rada troši, odnosno gubi na kvalitetu, zbog čega je važno zameniti dotrajale delove novim i ispravnim, kako bi vaš automobil bio funkcionalan, ali i bezbedan za vožnju. Kada je reč o servisu, on se deli mali i veliki servis.

Mali servis na svom automobilu bi trebalo raditi jednom godišnje, kako bi se prevenirali veliki kvarovi. On obuhvata zamenu motornog ulja, kao filtera ulja, goriva, kabine i vazduha motora. Veliki servis nije potrebno obavljati godišnje kao mali, već znatno ređe. Idealan prosek je na svakih 5-6 godina, mada taj period može varirati.

Važno je ipak ne čekati previše sa velikim servisom i imati ovu preporuku na umu, kako ne bi dolazilo do kvarova. Veliki servis obuhvata zamenu veoma važnih komponenti na vašem automobilu koji direktno utiču na njegovu funkcionalnost i bezbednosni aspekt, a te komponente su: zupčasti i klinasti kaiš, španer zupčastog kaiša, roler, pumpa za vodu i antifriz.

Autoservisom do ispravnog auta bezbednog za vožnju

Autoservis automobila je imperativ za svakoga ko ga poseduje, jer je ova praksa važna, pre svega, zbog lične i bezbednosti ljudi koji se voze sa vama, kao i zbog bezbednosti drugih učesnika u saobraćaju. Svako ko aktivno koristi automobil, ko ga svakodnevno vozi, a naročito ko učestalo prelazi velike kilometraže svojim automobilom, mora imati na umu da je najvažnije da automobil bude potpuno ispravan.

Svaki deo na automobilu, čak i onaj mali, ima svoju funkciju i ulogu u pravilnom funkcionisanju ove mašine. Dakle, ako je samo jedan deo u sistemu neispravan, a predviđen je da obavlja određenu funkciju, vaš automobil se ne vodi kao potpuno ispravan. Iz tog razloga je bitno ozbiljno shvatiti važnost autoservisa i redovno ga obavljati na svom automobilu.