Pripremite se za zimovanje – obezbedite maksimalnu sigurnost na putu

Zimski školski raspust je u toku i veliki broj roditelja koriste svoje godišnje odmore kako bi otišli na porodično zimovanje. Međutim, zimski uslovi vožnje u velikoj meri mogu poremetiti vaše planove i, ukoliko se ne pripremite na pravi način, mogu dovesti do toga da upropaste vaš odmor i pre nego što stignete na odredište.

Da ne biste pokvarili sebi i drugima zimovanje, budite odgovorni i obezbedite svu neophodnu zimsku opremu za automobil.

Imajte pri ruci broj lokalne šlep službe

Klizavi kolovozi tokom zime nisu retkost. Zato ukoliko krećete na put računajte da ćete ići sporije nego u slučaju suvog kolovoza. Međutim, i uprkos prilagođenoj brzini često se dešava da gume proklizaju i da se sleti sa puta. Naravno, ukoliko vozite sporije postoje veće šanse da iskontroišete auto pre nego što skliznete ili udarite u drugo vozilo. Ali, ukoliko dođe do ovakve nezgode biće vam potrebna pomoć šlep službe.

U slučaju da nastane problem sa automobilom brže ćete ga rešiti ukoliko pronađete broj šlep službe koja se nalazi u blizini. Na taj način ćete u najkraćem mogućem roku biti prevezeni do prvog majstora. Ali treba imati na umu da se cene usluge šlep službe mogu razlikuju. Zato ne bi bilo loše da se pre putovanja raspitate od prijatelja da li znaju neke šlep službe koje su profesionalne, ali i povoljne.

Obezbedite svu zimsku opremu za auto

Ukoliko planirate odmor na planini, nikako ne krećite na put bez sve neophodne opreme. Čak i u slučaju da najavljuju toplije i suvo vreme u periodu vašeg boravka na planini, obavezno ponesite lance i stavite zimske gume. Naime, planinski krajevi su poznati po tome što se vremenski uslovi mogu promeniti u roku od nekoliko sati. Zato nemojte prepuštati ništa slučaju i ne dovodite sebe i druge u opasnost. Klizav kolovoz ponekad može prouzrokovati nezgode čak i u slučaju da imate svu neophodnu opremu. Međutim, upravo ova oprema vam može spasiti život. A u slučaju da niste toliko odgovorni prema sebi i drugima, obezbedite svu opremu jer vas policija može kazniti ukoliko je ne posedujete.

Ponesite dovoljno hrane i vode za putovanje

Bez obzira na koliko udaljeno mesto putujete, obavezno ponesite nešto od hrane i pića. Ovo je posebno važno ukoliko planirate da putujete noću. Nikada ne znate šta sve na putu može da se desi. Dovoljno je da malo skliznete u sneg i da ne možete sami da se vratite na put. A čekanje šlep službe u toku noći može potrajati. Zato je u ovakvim situacijama dobro da prekratite vreme uz poneki zalogaj. Sa druge strane, ukoliko idete sa decom na put, po nekom nepisanom pravilu će ogladneti i ožedneti baš na delu puta gde nema prodavnice u blizini. Zato ništa ne prepuštajte slučaju i obezbedite dovoljne količine hrane i pića. Višak hrane uvek možete kasnije pojesti, ali vam ona može biti od velike koristi ukoliko se zaglavite u nenaseljenom mestu.

Obavezno ponesite ćebe

Ako idete na zimovanje sigurno ćete spakovati toplu garderobu. Međutim, preporučuje se da nađete mesta i za ćebe. U slučaju da vam auto stane, temperatura u njemu će se za kratko vreme spustiti i brzo će vam postati hladno. Zato ne bi bilo loše da imate pri ruci ćebe kojim ćete moći da se pokrijete dok čekate šlep službu ili neku drugu pomoć. Neka ćebe postane neophodna stavka gde god krenuli tokom zime jer nikad ne znate iz kog razloga se može pokvariti vaš auto.