Pravilan odabir polovnog vozila

Kupovina polovnih vozila danas više nije ništa strašno, niti predstavlja neku tabu temu ili nešto o čemu se ne sme pričati. Sve više auto placeva se otvara gde možete da kupite neki od vozila koji su na raspolaganju, ili nakon dogovora sa vlasnikom placa – možete i da zatražite određeni model. Naravno, kod kupovine polovnog vozila morate da obratite pažnju na nekoliko ključnih faktora. Neki od tih faktora su veoma značajni, jer će od njih zavisiti dugotrajnost vozila koji ste kupili, a svakako da je i Vama u cilju da Vas vozilo služi što je duže moguće.

Izbegnite prevare tokom kupovine polovnog vozila

Nije svaki auto plac toliko siguran koliko on to na prvi pogled izgleda. Postoje i takvi prodavci, a njih ima dosta, koji se služe nekim „prljavim“ trikovima, uz čiju pomoć će da doteraju svoja vozila da izgledaju mnogo bolje nego što je njihovo realno stanje. Zbog toga kod kupovine polovnih vozila morate da budete veoma oprezni. Jedan od najpopularnijih trikova je štelovanje kilometraže. Zašto? To je prvo i osnovno što se gleda kod polovnih vozila, pa, samim tim i prodavci najviše igraju na tu kartu. Međutim, iskusni ljudi će to moći da provere, pošto se u poslednje vreme prodaju aparati s kojim se može izmeriti realna kilometraža. Još jedna metoda kojom se služe prodavci je i elektronsko lažiranje postojanja vazdušnih jastuka. Ako i ne posedujete aparat koji će izmeriti kilometražu koje je prešlo vozilo – jednostavno, u dogovoru sa prodavcem – vozilo odnesite do ovlašćenog servisa – pa će Vam oni to izmeriti. Auto servisi treba da budu prva destinacija kada kupite polovan auto. Ukoliko je prodavac „čist“, on će to da uradi bez ikakavih problema. A ako Vam se desi da krene da izmišlja i da priča kako je to nepotrebno – znajte da Vam prodaje nešto što nije sigurno.

Najvažnije je da vozilo ne kupite ukoliko:

  • imate sumnju da je vozilo ukradeno, to je svakako najbitnije i na to morate uvek da pazite. Papiri su i tu veoma bitni i bez papira ne ulazite ni u kakav posao.
  • ako je vozilo starije par godina od onoga što je navedeno u papirima. To odmah budi sumnju i krenite u potregu za novim.
  • kada kupujete polovno vozilo – gledajte da to nije neki automobil koji je prešao stotine hiljada ili tako neku ogromnu cifru. Koliko god u tom momentu izgledao dobro – znajte da će u skorije vreme da se pokvari.

Odredite sebi cifru s kojom ćete raspolagati

Kao i kod svega ostalog – novac igra veoma značajnu ulogu i kod kupovine polovnih vozila. Na početku stavite na papir cifru koju ste spremni da date za ovu namenu, pa tek onda krenite u potragu. Nemojte da preterujete, jer za par hiljada evra se već može naći i neki slabiji model novog automobila, a nemojte baš da idete ni u drugu krajnost i da mislite da se za par stotina evra može naći vozilo koje će Vas besprekosno služiti u narednih 10 godina. Veoma je bitno biti realan i oprezan, kako ne biste bili prevareni, ali i da ne bacite svoj teško zarađeni novac u nešto što nije po Vašoj želji.