Pametni retrovizori su budućnost

Ubrzo će svaki novi automobil, motor, kamion, pa i generalno svako prevozno sredstvo biti bez retrovizora. Kako je to moguće, možda se pitate. Odgovor leži u napretku tehnologije, napretku automobilske industrije koja ubrzano radi na usavršavanju i poboljšanju svakog malog detalja.

U razvijanju svega toga nisu izostali ni retrovizori. Tako u današnjem modernom svetu polako možete da se upoznate i sa vozilima bez retrovizora.

Kamere zamenjuju klasične retrovizore

Kao što je i rečeno, klasični retrovizori koji koriste staklo će polako biti stvar prošlosti.

Zameniće ih kamere koje će biti ugrađene u razne delove automobila, odnosno svakog motornog vozila i prevoznog sredstva. Kada dođe taj period, kada nestanu klasični retrovizori, doći će i državni zakoni kojima će biti propisano da svaki automobil, zbog bezbednosti, mora da ima ugrađenu kameru ili kamere na određenim delovima.

Mnoge kompanije već unapređuju i kamere

Za mnoge velike kompanije auto delovi su veoma bitni, pa zato se o njima razmišlja i po nekoliko godina unapred. Neke od njih su odavno iz upotrebe izbacile retrovizore i počele su da unapređuju kamere umesto istih.

, samo da Vam pokazuje šta se tačno dešava u pozadini Vašeg vozila. Upravo je to na čemu rade kompanije. Pokušavaju da unaprede i vidljivost, jer, šta se dešava kada je loše vreme, odnosno kada pada kiša ili sneg. Sve je u redu dok je sunčano, sve se jasno vidi. Problem nastaje kod padavina. Padavine mogu da donesu štetu kameri koja se nalazi u pozadini i koja šalje signal na Vaš „pametan retrovizor“ u obliku displeja. To je jedan od protivargumenata modernim retrovizorima, i gde bi se klasično mnogo bolje snašli. Ali, dobro znamo da sve ima svoje i prednosti ali i mane.

Upotreba pametnih retrovizora

Podešavanje i upotreba novijih tipova retrovizora će biti mnogo lakša nego ranije. Ranije su se vozači dugo morali mučiti dok su našli pravi ugao i pravu visinu levog retrovizora, pa onda desnog, a tu je bilo i podešavanje unutrašnjeg, koji je takođe veoma značajan u vožnji. A ako ste želeli i želite da budete bezbedni jednostavno morate da se pomučite i sve namestite kako valja. Retrovizori, kao i farovi igraju jednu od glavnih uloga tokom vožnje, pa je zato od krucijalnog značaja da budu redovno namešteni. Moderni retrovizori sa displejima će biti lakši za upravljanje i to na nekoliko dugmadi, ili čak i dodir, što je sve popularnije od vremena pojave telefona na „tač“.

Takođe, prednosti pametnih retrovizora su i dodatne opcije kao ubacivanje GPS sistema, raznih mapa, i drugih usluga koje isto mogu da olakšaju i obezbede sigurniju vožnju. Uskoro će sve ovo postati standard i za par godina ćemo pisati o klasičnim retrovizorima kao o prošlim stvarima. Sve ovo podešavanje može da bude lakše jer će retrovizori moći čak i da se povežu preko blututa i sa Vašim pametnim telefonima, odakle će upravljanje biti opet pojednostavljeno. Gledamo u budućnost, a najbitnije je da se obezbedi sigurna i bezbedna vožnja, pa ako je ovo to što je potrebno za to, neka dođe što ranije.